Parkirali luksuzne jahte na Jadranu: Ko su svetski moćnici koji letuju u komšiluku?

11.08.2021

13:43 >> 13:45

0

Autor: S. G.

Koliko vrede jahte poznatih milijardera kojima se šepure ovog leta na hrvatskom primorju

Parkirali luksuzne jahte na Jadranu: Ko su svetski moćnici koji letuju u komšiluku?
Profimedia

Ruski biznismen Oleg Deripaska, Amerikanac ukrajinskog porekla i suvlasnik WhatsApp-a Jan Koum, američki filmski i medijski milijarder Beri Diler, meksička poslovna žena, koja vodi firmu za rizični kapital, Marí Asunsion i mnogi drugi milijarderi “parkirali” su ovog leta svoje luksuzne jahte u dubrovačkim lukama!

Beri Diler sa suprugom Dianom fon Furštenberg; Profimedia

Meštane je danas “raspametila”, kako piše Dubrovački vjesnik, luksuzna megajahta suosnivača WhatsApp-a koja se usidrila sa pogledom na Pelješki most.

Jahta Beri Dilera; Profimedia

Šokirala ih je veličina ovog plovila, koje im se takoreći usidrilo ispred kućnog praga, a reč je o 74-metra dugoj megajahti “Mogambo” (na svahiliju znači “strast”), koja navodno pripada američkom milijarderu Janu Koumu.

Suvlasnik WhatsAppa-a Jan Koum; Profimedia

Ova jahta je, navodi se, izgrađena 2012. godine u nemačkom brodogradilištu Nobiskrug, a dobila je ime po poznatom filmu iz 1953. godine s Klerkom Gebelom, Grejs Keli i Avom Gardner.

Jahta Jana Kouma; Printscreen/Youtube

Brod plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva i može da primi do 19 članova posade i 12 gostiju u šest luksuznih kabina. Ova jahta čest je “gost” u dubrovačkoj regiji, pa je viđena i 2018. i 2015. godine.

Od pet do 65 miliona evra…

Prema pisanju portala, jutros je u Luku Gruž uplovio bermudski jedrenjak s tri jarbola “E1”, odnosno “Eos”, dug više od 90 metara. To je jedna od najvećih privatnih jahti na svetu, u vlasništvu američkog biznismena, filmskog i medijskog milijardera Berija Dilera, osnivača Fox Broadcasting Company i USA Broadcasting i predsednika i višeg izvršnog direktora IAC -a i Expedia Grupe.

Njegova supruga Diana fon Furštenberg poznati je modni dizajner.

Oleg Deripaska; Profimedia

Prekoputa “Eosa”, pišu hrvatski mediji, u marini Frapa u Gruži vezana je manja, ali takođe luksuzna jahta “Halo”, u vlasništvu Marí Asunsion, meksičke poslovne žene i predsednice “Tresalio Capitala”, firme za rizični kapital čija neto vrednost iznosi više od pet milijardi američkih dolara. Inače, ona je supruga milijardera Tonija Garze.

Harison Ford osvojio srca meštana

Glumac Harison Ford je trenutna zvezda Dubrovnika. Ovaj slavni glumac boravi na hrvatskom primorju, a prema pisanju medija, svojom jednostavnošću, pristupačnošću i skromnošću proteklih dana osvojio je srca žitelja krajnjeg juga Hrvatske.

Južnije od Dubrovnika, pred Cavtatom, usidrene su jahta “11 11” (vredna 65 miliona američkih dolara), jahta “Sea us” (vredna pet miliona dolara), “Nabija” čija je cena 50 miliona američkih dolara, a tu je, kako kažu, i “Sputnik”, tegljač preuređen u luksuznu jahtu.

Vlasnik “11 11” je britanski preduzetnik Nik Kendi koji se obogatio na luksuznim nekretninama, a suosnivač je i vodeće svetske firme za dizajn enterijera “Candy & Candy”.

Ime jahte po majci

Na jahti “Sea Us” odmara se ruski milijarder Anatolij Lomakin, suvlasnik “Investstoya”, kompanije koja ulaže u razvoj stambenih nekretnina, dok na 20 miliona dolara jeftinijoj “Nabiji” uživaju braća Mohamed i Mesa Al Marzoud, kuvajtski biznismeni.

Britanski preduzetnik Nik Kendi; Profimedia

Njihov trgovački centar sa 360 prodavnica “Al Kout” jedno je od najvećih kuvajtskih odredišta za kupovinu i zabavu, a uključuje marinu, hotele, bioksop i restorane. Uz to, deoničari su Ahli United Bank, najveće banke u Bahreinu. Braća su nazvali jahtu po svojoj majci.

Jahta “Queen K” Olega Deripaske; Profimedia

Luksuzni tegljač “Sputnik” je u vlasništvu Olega Deripaske, ruskog oligarha i industrijalca, koji je vrlo blizak Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije, piše portal i dodaje da je on i osnivač “Basic Elementa”, jedne od najvećih ruskih industrijskih grupacija koja se bavi aluminijumom, energijom, građevinarstvom i poljoprivredom, kao i osnivač “Volnoe Delo”, najveće ruske dobrotvorne zadužbine.

Pročitajte još

Inače, Deripaska je investirao u crnogorsku marinu “Porto Montenegro” u Tivtu, a “Sputnik” mu služi kao brod za logistiku njegovoj glavnoj jahti “Queen K”, 73 metra dugom plovećem dvorcu, kako je nazivaju, vrednoj 65 miliona dolara koja je inače čest gost na Mljetu.

Tu je i jahta “Helios 2” u vlasništvu Lorenca Jozefa Fertite, italijansko-američkog biznismena, ulagača i filantropa koji je bio i izvršni direktor Ultimate Fighting Championshipa.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi