Ministar Mali otkrio kada stiže 10.000 dinara za srednjoškolce

27.11.2023

10:21

0

Autor: R.B.

Ministar finansija Siniša Mali o novoj pomoći države za decu koja idu u srednju školu

Ministar Mali otkrio kada stiže 10.000 dinara za srednjoškolce
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije, sada u tehničkom mandatu, Siniša Mali potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da će svaki srednjoškolac dobiti po 10.000 dinara države pomoći.

- Veoma je važna i lepa vest za sve građane Srbije mera koju je predsednik najavio sinoć. Mi ćemo u narednih desetak dana isplatiti po 10.000 svim učenicima srednjih škola. Imamo negde oko 235.000 srednjoškolaca – rekao je Mali.

Mali je podsetio da su mladi građani Srbije prošle godine dobili pomoć države tri puta: dva puta po 100 evra, pa 5.000 dinara, kao i da je ove godine majkama sa decom do 16 godina isplaćeno po 10.000 dinara jednokratne pomoći.

Ministar tvrdi da ove mere nemaju nikakve veze sa predizbornim aktivnostima, kao i da se njima ne ugrožavamo niti jedan od makroekonomskih i finansijskih ciljeva države.

- Imamo novca na računu, imamo skoro pet milijardi evra, stojimo bolje nego ikada i zato smo hteli da pomognemo mladima, pokažemo snagu javnih finansija i ulepšamo praznike mladima - kazao je Mali na TV Hepi.

Krenule studentske kartice

Što se tiče druge pomoći za mlade, one na studijama, Mali kaže da pristiglo 67 hiljada prijava za dobijanje studentske kartice sa popustima.

Ministar je podsetio da su prošle nedelje podeljene prve kartice, da će od 1. decembra biti u funkciji i da osim toga što su platne, takođe nema troška održavanja i otvaranja računa kod „Banke Poštanske štedionice“.

Svi studenti koji uzmu studentsku karticu dobiće na tom računu u banci po 1.000 dinara, umesto ranije najavljivanih 500 dinara.

Mali je podsetio da je država prošle nedelje potpisala ugovore sa 24 kompanije koje će davati popuste studentima, pa će tako „Er Srbija“ davati popuste od 10% na avionske karte, a „Srbijavoz“ popust od 20% na vozne karte.

Među kompanijama koje će davati popuste su prodavnice, bioskopi, osiguravajuća društva, „Putevi Srbije“ (2% na putarine), „Skijališta Srbije“ (15 % na ski pas)...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike