Naftu ponovo hvata kovid groznica: Cene drugi dan u padu

13.08.2021

11:02

0

Svetske cene nafte danas su na berzama u padu drugi dan zaredom, nakon što su izašle prognoze da će pandemija ponovo srezati tražnju

Naftu ponovo hvata kovid groznica: Cene drugi dan u padu
Copyright Profimedia

Nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila da će su svetu najverovatnije opasti potražnja za „crnim zlatom“ zbog razbuktalog širenja „delta“ soja virusa kovid-19, berze su reagovale i cene su u padu drugi dan zaredom.

U Londonu je cena sirove nafte tipa “brent” smanjena za 15 centi (0,2 odsto) i sada je 71,16 dolara po barelu. U Njujorku je cena „lake“ sirove nafte pala za 21 cent (0,3 odsto) i iznosi 68,88 dolara po barelu.

Pad cena na svetskim berzama trebalo bi da prekine trend poskuljenja goriva u svetu a time, sa malom zadrškom, i u Srbiji.

IEA srezala prognozu rasta tražnje

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je juče da je rast potražnje za sirovom naftom stao u julu i da će tokom godine rasti mnogo sporije od očekivanog zbog širenja „delta“ soja virusa kovid-19.

„Projekcija rasta potražnje za naftom u drugoj polovini 2021. godine je oštrije srezana, jer će nove mere kovid ograničenja uvedene u nekoliko velikih zemalja potrošaca nafte, posebno u Aziji, smanjiti mobilnost i potebe za naftom“, navodi IEA u izveštaju za jul.

Organizacija, sa sedištem u Parizu, je smanjila globalnu prognozu rasta tražnje za naftom za 100.000 barela dnevno za celu 2021. godinu, i predviđa da će tražnja u drugoj polovini godine biti za pola miliona barela dnevno manja u odnosu na junsku procenu.

Nada u normalnost „prebačena“ u 2021.

IEA je, istovremeno sa lošim vestima za ovu godinu, dala poboljšanu prognozu potražnje za naftom za iduću godinu za 200.000 barela dnevno. Predviđa se da će ona u drugoj polovini 2022. dostići nivo pre pandemije ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri nastave sa aktuelnim planom o povećanju pumpanja.

Pročitajte još:

Neformalna alijansa nazvana OPEK+, koju čine članice naftnog kartela i pojedine zemlje nečlanice s Rusijom na čelu, teškom mukom su postigle u julu dogovor o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno svakog meseca, počev od avgusta 2021. do kraja naredne godine, zbog tadašnjeg rasta potražnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike