Filmska priča sa Menhetna: Zbog hakerskog napada, banka trgovala preko USB fleša

10.11.2023

09:38

0

Autor: R.B.

U četvrtak je trgovanje treće po imovini svetske banke obavljeno na Menhetnu uz pomoć jednog običnog USB memorijskog stika

Filmska priča sa Menhetna: Zbog hakerskog napada, banka trgovala preko USB fleša
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka jedinica Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC), banke koja je po imovini kojom upravlja treća po veličini banka u svetu, bila je u četvrtak pogođena sajber-napadom i zbog toga nije bila u stanju do kraja da obavi kliring.

Ali to nije sprečilo vešte službenike da ipak obave posao jer su potrebne detalje o poravnanju partnerima slali putem kurira koji je nosio minijaturne fleš diskove.

Ovo „holivudsko“ rešenje, „kao iz filmova“ opisali su učesnici na tržištu za Blumberg, usledilo je nakon napada Lokbita, hakerske organizacije povezane sa Rusijom. Lokbit je do sada napadao kompanije „Boing“, „ION Trading UK“ i britansku „Kraljevsku poštu“.

Ovaj sajber-incident ukazuje na opasnost za koju čelnici banaka priznaju da ih ponekad “drži budne noću” – izglede za sajber napad koji bi jednog dana mogao osakatiti ključni deo umreženog finansijskog sistema, izazivajući kaskadu poremećaja.

Kako su se pojavili detalji napada, zaposleni u sedištu banke u Pekingu održali su hitne sastanke sa američkim odeljenjem zajmodavca i obavestili regulatore.

ICBC razmatra da zatraži pomoć od kineskog Ministarstva državne bezbednosti u svetlu rizika od potencijalnog napada na druge poslovne jedinice.

Kasno u četvrtak, banka je potvrdila da je dan ranije doživela napad ransomvera, koji je poremetio neke sisteme u njenoj jedinici „ICBC Fajnenšel servisiz“.

Kompanija je saopštila da je izolovala pogođene sisteme i da oni u centrali banke i drugim prekookeanskim jedinicama nisu pogođeni, kao ni filijala ICBC-a u Njujorku.

ICBC FS nudi kliring sa fiksnim prihodom, repo pozajmljivanje trezora i pozajmljivanje nekih hartija od vrednosti. Jedinica je imala 23,5 milijardi dolara imovine na kraju 2022. godine, prema njenom poslednjem godišnjem podnesku američkim regulatorima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike