Kako odabrati pravu štednju? Saveti stručnjaka iz Narodne banke Srbije (VIDEO)

02.11.2023

12:44

0

Centralne monetarne vlasti često povećavaju referentne kamatne stope kako bi se suočile sa inflacijom, što doprinosi rastu nominalnih kamata na štednju

Kako odabrati pravu štednju? Saveti stručnjaka iz Narodne banke Srbije (VIDEO)
NBS - Copyright nbs.rs

Kamatne stope na štednju u Srbiji beleže značajan rast, što je delom rezultat pooštravanja monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i Evropske centralne banke, izjavio je Milivoje Jovanović, viši ekonomista u Odeljenju za mere monetarne politike u Sektoru za monetarne i devizne operacije NBS.

U video rubrici "Korisno je da znate" na sajtu NBS, povodom Svetske nedelje štednje, Jovanović je objasnio da centralne monetarne vlasti često povećavaju referentne kamatne stope kako bi se suočile sa inflacijom, što doprinosi rastu nominalnih kamata na štednju.

Dinarska štednja se pokazala kao profitabilnija opcija u poređenju sa štednjom u evrima, s obzirom na makroekonomsku stabilnost, stabilan kurs dinara prema evru i rekordne devizne rezerve. "Štediša koji je oročio 100.000 dinara na godinu dana u septembru prošle godine, zaradio bi gotovo 2.150 dinara više nego da je isti iznos uložio u evrima," istakao je Jovanović.

Dominantni oblik štednje u Srbiji je štednja u bankama. Međutim, građanima su dostupne i druge investicione alternative kao što su državne hartije od vrednosti, investicioni fondovi i različiti oblici osiguranja.

Jovanović je naglasio važnost informisanja građana pre donošenja odluka o štednji. Savetovao je građanima da se konsultuju s više banaka kako bi pronašli najbolju ponudu. NBS redovno objavljuje relevantne informacije na svom sajtu kako bi građanima pomogla u donošenju finansijskih odluka.

Dodao je da banke nude različite štedne proizvode i dodatne pogodnosti, uključujući veće kamatne stope i nove proizvode s dodatnim ročnostima i specijalnim ponudama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike