Ministar Mali branio predlog budžeta za 2024. u Skupštini

20.10.2023

13:55

0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da predloženim budžetom za 2024. godinu Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana

Ministar Mali branio predlog budžeta za 2024. u Skupštini
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Ministar Siniša Mali, na javnom slušanju u Skupštini Srbije, govorio je danas o Predlogu zakona o budžetu za 2024. i Predlogu zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2022. godinu.

- Budžet za narednu godinu je nastavak politike povećanja plata i penzija, izgradnje i zaštite životnog standarda građana - kazao je Mali.

On je naveo da je predloženi budžet za 2024. razvojni i da predviđa visoka ulaganja u kapitalne investicije.

Prema njegovim rečima, 6,8 odsto BDP-a u narednoj godini biće usmereno ka kapitalnim investicijama.

On je naveo i da se predlogom budžeta za 2024. godinu planira deficit od 2,2 odsto, dok je za ovu bio planiran deficit od 3,3 odsto, ali da će iznositi 2,8 odsto.

- Ovaj iznos deficita omogućava podizanje plata i penzija, drži i javni dug pod kontrolom, i on će iznositi 51,7 odsto naredne godine - rekao je Mali.

On je naveo i da će Srbija ove godine, uprkos krizi, imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu od 74 do 75 milijardi evra.

Potpredsednik Vlade je kazao i da će u narednoj godini biti povećane plate za 10 odsto celokupnom javnom sektoru, kao i penzije za 14,8 odsto.

Resorni ministar je istakao da je ovo četvrta godina da se u isto vreme u republičkom parlamentu nalaze završni i budžet za narednu godinu, koji je, kako je naglasio, razvojni i nastavak politike koju vodi Vlada Srbije.

NBS zadovoljna budžetom

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na sednici skupštinskog Odbora za finansije da je predloženi budžet za narednu godinu realno projektovan i da uzima u obzir aktuelne globalne uslove i geopolitičke rizike.

- Projekcije ključnih makroekonomskih pokazatelja za 2024. godinu vrlo su slične projekcijama koje imamo i mi u NBS. Konkretno, projektovani rast BDP od 3,5 odsto u 2024. godini ocenjujemo kao realan i blizak projektovanom rasponu koji je NBS objavilia i kog se drži, a to je raspon između tri i četiri odsto za 2024. godinu - rekla je Tabakovićeva.

Velikih odstupanja takođe nema kada je reč o projektovanoj strukturi rasta odnosno doprinosima rasta potrošnje, investicija i izvoza, dodala je ona.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike