Kakvo nam je „prolazno vreme“: Misija MMF od sutra u Beogradu

18.10.2023

15:07

0

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u drugu reviziju stendbaj aranžmana sa Srbijom

Kakvo nam je „prolazno vreme“: Misija MMF od sutra u Beogradu
Predsednik Vučić sa delegacijom MMF-a - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Misija Međunarodnog monetarnog fonda sutra počinje zvaničnu posetu Srbiji, koja će trajati do 31 oktobra, i prvo će održati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije.

U NBS će sutra biti održan plenarni sastanak delegacija MMF i centralne banke Srbije, sa početkom u devet sati.

Delegaciju MMF predvodi šef Misije Donal Mekgetigan a misija će se sastati s najvišim zvaničnicima Srbije i održati sastanke sa predstavnicima NBS, ministarstava za finansije, energetike, privrede, rad...

Prethodna Misija MMF je došla u Srbiju u martu, što je bila prva revizija stendbaj aranžmana, koji traje ukupno 24 meseca.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji u decembru 2022. godine stendbaj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u, što je oko 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko 2,4 milijarde evra.

Novi stendbaj aranžman predstavlja podršku dogovorenom ekonomskom programu Srbije u periodu od dve godine, a deo od ukupnog iznosa sredstava biće povučen tokom 2022. i 2023. godine, dok će se preostali deo tretirati kao sredstva iz predostrožnosti, saopštila je ranije NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike