Boranija nikad skuplja, a cena mesa tek će ići naviše: Koliko će nas koštati hrana?

20.08.2021

05:49 >> 09:07

0

Suša, bolesti i posledice slobodnog uvoza podigle su cene u prodavnicama i na pijacama, a stručnjaci ne najavljuju dobre vesti ni za sledeću godinu

Boranija nikad skuplja, a cena mesa tek će ići naviše: Koliko će nas koštati hrana?
Copyright Printscreen/ Youtube

Tek što smo „svarili“ poskupljenje mesa, koje je sada u prodavnicama za stotinak dinara po kilogramu skuplje nego pre samo nedelju dana, a dočekuje nas novi šok na pijačnim tezgama. Povrće je iz dana u dan sve skuplje, pa se kilogram boranije prodaje za 300 dinara, što i proizvođači priznaju da “nikad nije bilo“. A “normalne“ cene hrane ne treba očekivati do kraja godine, ali ni u 2022. godini, kažu za 24sedam agroekonomski stručnjaci.

– I sledeća godina će biti kao što je sada ova, godina visokih cena hrane i kod nas i u svetu. Stručnjaci gledaju FAO indeks hrane, koji je oborio rekordni nivo cena iz 2011. godine, a naši građani su svesni cena iz supermarketa i sa pijace. A ni jedni ni drugi nemaju razloga da se nadaju da će biti bolje sledeće godine. Cena pšenice beleži veliki rast u poslednjih deset dana, a dobro je rodila. A signali iz sveta što se tiče cena hrane i bilansa država sada su manje optimistični nego pre samo mesec dana – kaže za 24sedam agroekonomista Žarko Galetin.

Cene povrća uzletele

Prema evidenciji STIPS, baze informacija Ministarstva poljoprivrede, cena povrća u veleprodaji, na Kvantaškoj pijaci u Beogradu, poprilično je “uznapredovala“ od jula. Kupus se ovih dana tamo ceni od 50 do 70 dinara, a sredinom jula je bio od 35 do 45 (povećanje 42-55 odsto), a krompir je sa 20-25 dinara poskupeo na 45 dinara (80-100 odsto). Paprike nema ispod 130 dinara, iako je pre mesec dana donja cena bila 90 (plus 44 odsto). Boranija je na veliko 200 dinara, a u julu je bila 150 (33 odsto), koliko i prošle godine.

Potrošači u Srbiji ovih dana nemaju razloga da ulaze u prodavnice ako nisu spremni da za kilogram svinjskog buta plate od 500 do 550 dinara, junećeg od 700 do čak 900 dinara, a pilećeg filea od 520 do “bezobraznih” 700 dinara.

Isto tako ne moraju ni do pijace, ako će ih šokirati to što su ponegde kupus i krompir sada 100 odsto skuplji nego pre mesec dana. Cena boranije sada je na pijacama i 300 dinara za kilogram, što i proizvođači kažu da “nikad bilo nije“.

“Dobro je što nije poskupelo ranije“

Žarko Galetin poskupljenje mesa objašnjava neminovnim ispravljanjem velikog dispariteta cena žive vage svinja i goveda za proizvođače, i “podivljalih“ cena stočne hrane ove godine. Kukuruz je poskupeo petnaestak odsto, suncokret od 40 do 50 odsto, a soja iz maja ove u odnosu na isti mesec prošle godine poskupela je i 100 odsto.

Meso je poskupelo, pitanje je ko je više zaradio stočari ili trgovci, Foto: Pixabay

Sunce sve spalilo

Suša koja traje mesec i po, i s njom povezane bolesti i biljne štetočine, prepolovile su, a negde i desetkovale rod povrtarskih kultura u Srbiji. Papriku je, recimo, sve teže gajiti na otvorenom, a plastenici i zalivanje koštaju. Kod boranije ima proizvođača koji su sa parcele očekivali tonu, a ubrali samo nešto više od 150 kilograma.

– Na duži rok to je neodrživo. Ili nećemo imati domaćeg mesa uopšte, jer se nikom neće isplatiti da gomila gubitke, ili se cena mora podići. A proizvođačima ništa u poslednjih godinu dana nije išlo naruku, od korone i nemogućnosti izvoza, preko još neistekle zabrane izvoza svinja u EU zbog svinjske kuge, do pojave afričke kuge. Na sve to poskupela je stočna hrana, podsticaji su ostali mali, a država nastupa bez ozbiljnih mera za sprečavanje prekomernog uvoza – objašnjava Galetin.

Pročitajte još

Sada, kada je proizvođačima dogorelo do nokata, cena mesa koja je dugo stagnirala krenula je naviše, a prate je i cene druge hrane.

– To za bogate i kod nas i u svetu nije neki preveliki problem, jer povećanje generalno nije preveliko. Ali kod nas je učešće hrane u potrošačkoj korpi, odnosno trošak u kućnom budžetu, veliko, i to realno jeste muka – zaključuje Galetin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike