Samo nizbrdo: Rublja jedna od najgorih valuta u 2023.

14.08.2023

11:56

0

Autor: 24sedam

Ruska nacionalna valuta pala prema dolaru na najmanji nivo u poslednjih godinu i po dana

Samo nizbrdo: Rublja jedna od najgorih valuta u 2023.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ruska rublja je na početku trgovanja danas potonula na preko 100 za dolar, što je nivo koji nije viđen od aprila 2022. u ranim fazama eskalacije sukoba sa Ukrajinom. Kasnije se malo povratila ali i dalje je na niskom nivou, sa minusom od gotovo 40 odsto u posednjih godinu dana.

Sadašnji nagli pad je podstaknut je nizom ekonomskih nepogoda koje pogađaju rusku ekonomiju, piše „Biznis insajder“.

Kapital je masovno odleteo iz Rusije, evropske zemlje su smanjile svoje oslanjanje na rusku naftu i gas, što je dovelo do pada prihoda od izvoza, tako da ekonomiju još održava trgovina sa Azijom.

Kao rezultat svega je da je suficit na tekućem računu Rusije, definisan kao razlika između izvoza i uvoza, opao je za 85 odsto u odnosu na ovo doba prošle godine.

Ekonomski savetnik Kremlja, Maksim Oreškin, okrivio je centralnu banku za slabu rublju i pozvao ih da iskoriste sve raspoložive alate za stabilizaciju ekonomije.

″...Glavni izvor slabljenja rublje i ubrzanja inflacije je labava monetarna politika. Centralna banka ima sve neophodne alate da normalizuje situaciju u bliskoj budućnosti i obezbedi smanjenje kreditnog rasta na održiv nivo - napisao je Oreškin u kolumni koju je u ponedeljak objavio državna agencija Tass.

Screenshot: Google Finance
Kretanje rublje prema dolaru poslednjih pet godina

 

Rusija je već uvela nekoliko hitnih mera kako bi zaustavila slabljenje rublje. Od 10. avgusta Banka Rusije je obustavila kupovinu deviza najmanje do kraja godine.

Centralna banka neće kupovati strani novac na globalnom tržištu, već će nastaviti da prodaje onaj koje se nalazi u njenom suverenom fondu.

Prodaja stranih valuta ide do 2,3 milijarde rubalja (23 miliona dolara) dnevno, što se dobrim delom koristi za finansiranje skupog rata u Ukrajini.

Rusija je takođe najavila da pilotira digitalnu verziju rublje, čije je puštanje u prodaju planirano za 2025. godinu, Biće testirana u 13 banaka, sa ciljem da oživi valutu i olakša prekogranična plaćanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike