Micotakis: Grčka će do kraja godine otplatiti dvogodišnje rate kredita

04.07.2023

21:06

0

Micotakis je rekao da će se pozabavati i deficitom tekućeg računa Grčke, koji je, zbog porasta cena energenata, dostigao 9,6 odsto BDP-a u 2022. godini

Micotakis: Grčka će do kraja godine otplatiti dvogodišnje rate kredita
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grčki premijer Kirijakos Micotakis obećao je danas da će Grčka do kraja godine otplatiti dvogodišnje rate kredita, nazvavši taj potez ''obavezom prema investitorima''. ''Moći ćemo pre kraja godine da otplatimo pre vremena'', rekao je Micotakis za Blumberg.

On je kazao da ima za cilj da povrati grčki suvereni kreditni rejting investicionog nivoa ove godine, 13 godina nakon što je izgubljen na početku duge, i kako se navodi, bolne finansijske krize. Dodao je da će se još više posvetiti unapređenju grčke ekonomije i smanjenju tereta duga.

''Želim da nastavim da činim Grčku veoma atraktivnom destinacijom za strane investicije. Ne samo da smo fokusirani na rast, već želimo i da budemo sigurni da će naš odnos duga prema BDP-u nastaviti da opada veoma brzim tempom'', istakao je grčki premijer.

Blumberg navodi da je Micotakis upravljanje ekonomijom učinio centralnim stubom svoje kampanje za reizbor, sa bruto domaćim proizvodom koji se oporavio otprilike na nivoe iz perioda kada je Grčka izgubila sposobnost da otplati dug 2010. godine.

Nezaposlenost se više nego prepolovila od vrhunca od 28 odsto, a vrednost akcija i obveznica je porasla. Micotakis je rekao da će se pozabavati i deficitom tekućeg računa Grčke, koji je, zbog porasta cena energenata, dostigao 9,6 odsto BDP-a u 2022, sa 5,5 odsto koliko je iznosio prethodne godine.

Grčka je već otplatila pun iznos zajmova Međunarodnog monetarnog fonda pre roka i počela je da prevremeno otplaćuje bilateralne GLF zajmove evropskih zemalja, odnosno pakete pomoći Grčkoj iz 2010. godine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike