Evro se malo oporavio: FED-ove objave drmusaju dolar

30.08.2021

07:16

0

Dolar se kreće danas oko višenedeljnog minimuma prema korpi valuta nakon vesti iz SAD

Evro se malo oporavio: FED-ove objave drmusaju dolar
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Predsednik Federalnih rezervi (FED), Džerom Pauel, u petak je nagovestio da će do povećanja kamatnih stopa američke centralne banke doći kasnije nego što se očekivalo, i to se odmah odrazilo na vrednost američke ali i rezervne svetske valute.

Ida „podržala“ naftu

Uragan „Ida“, koji je pogodio naftna polja u Meksičkom zalivu, održao je cene sirove nafte i valute izložene kretanju cena “crnog zlata”. Zbog prirodne katastrofe je, recimo, norveška kruna dosegla najviši nivo u poslednjih sedam nedelja, izveštava Rojters.

Zbog slabljenja dolara evro je na azijskom trgovanju dostigao prema američkoj valuti najvišu vrednost od početka avgusta i trgovao se na 1,1810 dolara, a jen se menjao za 109,70 dolara, što je njegov najjači nivo od prošle srede.

Smanjena intervencija države na finansijskom tržištu dovešće do poskupljenja novca i rasta kamata na pozajmice.

Američka nacionalna valuta je počela da slabi nakon Pauelovog govora u Džekson Holu u petak, kada je rekao da bi smanjenje kupovine obveznica moglo da počne ove godine. Dodao je da to nije direktan signal da će FED krenuti i s povećanjem kamata, za šta je, prema njegovim rečima, potrebno da ekonomija “položi” znatno stroži test.

Dolarski indeks je pao za 0,4 posto nakon njegovog obraćanja i danas beleži neznatne promene oscilirajući oko dvonedeljnog minimuma od 92,595 poena.

Australijski dolar je oslabio na 0,7304 američkih dolara, dok je novozelandski dolar, koga berzanski mešetari u žargonu zovu “kivi”, skliznuo na 0,7005 američkih dolara.

Trgovci na valutnim berzama preusmerili su pažnju sada na izveštaj o novootvorenim radnim mestima u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, kako bi došli do bližih naznaka o tome kada bi FED mogao da počne sa smanjenjem programa kupovine obveznica.

Pročitajte još:

Ove nedelje takođe treba da budu objavljeni podaci o indeksu menadžera nabavki (PMI) za Kinu i Sjedinjene Države, kao i evropski podaci o inflaciji, što će pružiti jasniju sliku o stanju globalne ekonomije koja se na putu oporavka od korona krize suočava s preprekama zbog upornog rasta broja zaraženih delta sojem virusa kovid.

Očekuje se da će dalje kretanje dolara biti ograničeno na današnjoj sesiji na Londonskoj berzi zbog državnog praznika u Velikoj Britaniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike