Ne navlačite se na lažne brendove: Hakeri udarili 500 miliona puta

16.06.2023

12:35

0

Autor: 24sedam

Preko lažnih naloga sa poznatim brendovima korisnici društvenih mreža lake mete za hakere

Ne navlačite se na lažne brendove: Hakeri udarili 500 miliona puta
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Samo u prošloj godini bilo je najmanje 500 miliona pokušaja pristupa lažnim veb lokacijama sa kojih su sajber kriminalci napadali, uglavnom, korisnike društvenih mreža.

Ove zlonamerne aktivnosti omogućavaju sajber kriminalcima da prikupljaju osetljive podatke, kao i da napadaju žrtve korišćenjem poznatih brendova. Kako bi zaštitile reputaciju svog brenda od mogućih napada lažnog predstavljanja, kompanije moraju da obrate veliku pažnju na bezbednost svog poslovanja, posebno na javnim mestima kao što su veb-sajtovi, društvene mreže i onlajn tržišta, upozoravaju iz kompanije za sajberbezbednost „Kasperski“.

Sajber kriminalci se lažno predstavljaju kompanijama tako što imitiraju ili pokušavaju da ukradu njihove profile na društvenim mrežama i mobilnim tržištima kao alternativni način ciljanja svojih korisnika.

Oni mogu da prodaju falsifikovanu robu ili da deluju kao predstavnik korisničke podrške i pokušaju da namame korisnike da otkriju osetljive podatke ili posete zlonamerne veb lokacije.

Rukovodioci takođe predstavljaju atraktivnu metu, a lažno predstavljanje ovih pojedinaca može pomoći u širenju dezinformacija i naprednih „fišing“ kampanja.

U svrhu odbrane kompanije mogu da koriste razne programe i bezbednsne sisteme a „Kasperski“ je najavio ažuriranje svoje usluge „Digital Footprint Intelligence“, koja pruža poboljšanu zaštitu kompanijama od lažnih naloga na društvenim mrežama, kao i lažnih aplikacija na onlajn tržištima.

Ova usluga organizacijama pruža uvid u njihovo digitalno okruženje, omogućavajući im da identifikuju potencijalne rizike. Unapređeno rešenje sada može da nadgleda, otkriva i uklanja lažne naloge na fejsbuku, tviteru, snepčetu, instagramu… ali i lažne aplikacije u „Eplovom“ apstoru ili „Guglovom“ guglpleju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike