Dobra vest: Uplata još dva minimalca za više od 16.000 zaposlenih

21.09.2020

17:30 >> 10:59

0

Novac iz budžeta dobiće ukupno 10.289 preduzeća u Srbiji kao podršku nakon pandemije kovid 19

Dobra vest: Uplata još dva minimalca za više od 16.000 zaposlenih
Copyright Profimedia

Uprava za trezor Ministarstva finansija jutros je od sedam časova počela da isplaćuje po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 privrednih subjekata, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je pojasnio da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca odjednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći.

– Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje. Dobar je signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize, jer to znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima – rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Više od 16.000 zaposlenih u novoosnovanim preduzećima u Srbiji dobiće po 36.440 dinara, što je jednako iznosu od po 60 odsto dve minimalne zarade, najavilo je Ministarstvo finansija.

Kako privreda reaguje

Ukupno je iz budžeta Republike Srbije u tu svrhu izdvojeno 596 miliona dinara. Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je ova pomoć dodatni podstrek za učvršćivanje pozicije novih firmi na tržištu.
– Kada završimo sa merama videćemo kako privreda reaguje. Pre dve nedelje doneli smo i meru pomoći gradskim hotelima za šta smo izdvojili 1,4 milijardu dinara. Dakle, sve činimo da zaštitimo našu privredu – naveo je Mali.

Siniša Mali; Tanjug/Zoran Žestić

Podsetimo, ranije je isplaćeno pet minimalaca kao podrška privreda, i to tri cele minimalne zarade i dve po 60 odsto. Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a Srbije.

Plata i za 10.000 mladih

Ministar finansija rekao je i da je aktivan projekat Moja prva plata, čime država obezbeđuje posao i platu za 10.000 mladih ljudi, za devet meseci radnog angažovanja. Otvorena je i Vajber aplikacija koja će omogućiti lakšu prijavu zainteresovanih.
– Više od 2.000 kompanija se već prijavilo da učestvuje u tom programu. Prijava za njih traje do 25. septembra, a od 1. oktobra, na osnovu tog spiska kreće prijavljivanje mladih koji žele da steknu prvo radno iskustvo. Za taj projekat smo izdvojili oko dve milijarde dinara – objasnio je Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike