Zašto bitkoinu stalno skače i pada cena?

08.04.2023

12:46

0

Sedam razloga zašto su kriptovalute toliko volatilne nabrojeno je u analizi Blumberg Adrije

Zašto bitkoinu stalno skače i pada cena?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Iako primena kriptovaluta i blokčejn tehnologije svakim danom raste, a prihvataju ih i razne institucije i kompanije, velika volatilnost, odnosno promenljivost vrednosti te vrste imovine nove ulagače i dalje drži po strani.

Mnogi protivnici kriptoindustrije kao jedan od glavnih problema ističu upravo oscilacije u ceni, a edukativni priručnici kriptovalute stoga svrstavaju u špekulativnu vrstu investicija, čemu je vrlo teško argumentovano prigovoriti. Ipak, za pojavu, trajanje i učestalost volatilnosti cena kriptovaluta postoje razlozi, kaže analiza „Blumberg Adrije“ (Bloomberg Adria).

Novi oblik imovine na tržištu

Povećana volatilnost vrlo je često predznak nesigurnog tržišta i straha među ulagačima. Jedan od razloga volatilnosti cena kriptovaluta i digitalne imovine je što su i dalje novost na tržištu. Za razliku od akcija, obveznica i sirovina koje su već stotinama godina prisutne na tržištu, blokčejn tehnologija i kriptovalute još uvek su relativno nove i u probnoj fazi. Vrlo je teško raditi tehničku analizu te vrste imovine i sa sigurnošću utvrditi kako će se menjati cena i u kojem procentnom iznosu.

Podložnost uticaju (loših) vesti

Na cenu kriptovaluta snažno utiču vesti. Niti je novost niti iznenađenje da zbog jedne pozitivne ili negativne vesti cena kriptovaluta u svega par minuta od objave skoči ili padne za preko deset odsto. Kriptotržište je inertno zbog nedostatka kvalitetne analize, pa se lako kreće shodno dnevnim vestima. Iako bitkoin kao "kralj" kriptovaluta ređe oscilira, za razliku od kriptoimovine s nižom tržišnom kapitalizacijom, to nije dovoljno da se održi stabilnost cena. Objavi li se više negativnih vesti praćenih padom cena akcija, neizbežno je da će tržište kriptovaluta reagovati negativno. Često smo svedoci da kretanje cena akcija direktno utiče na cenu kriptovaluta, što je u mnogim situacijama i opravdano.

Kibernetička bezbednost

Opasnost od hakerskih napada i internet prevara takođe utiče na volatilnost cene te vrste imovine. I dalje je vrlo teško osigurati potpunu bezbednost jer su kriptovalute digitalni oblik imovine. Tu u igru dolaze hakeri koji su svojim aktivnostima već oštetili mnoge ulagače, odnosno njihove kriptonovčanike.

Kriptokitovi

Uticaj jedne osobe na cenu kriptovaluta je prevelik. Proda li ili kupi takozvani "kriptokit", vlasnik velike količine digitalnih valuta, veću količinu neke kriptovalute, vrlo je izgledno da će cena na to reagovati. Ukoliko taj potez slede i drugi ulagači, volatilnost će biti još veća, što može dovesti do uzbuđenja koji nije utemeljeno na kvalitetu projekta ili određenim poboljšanjima. Tako se može stvoriti kriptobalon koji vrlo često završi s velikim minusima i potvrđuje pravilo volatilnosti cene kriptovaluta.


Uticaj poznatih i slavnih

Faktor u cenama kriptoimovine mogu biti i uticajni ljudi. Nije nepoznanica da tvitovi određenih moćnika mogu uticati na cene kriptovaluta. Pumpanje cene dodžkoina (dodgecoina) koje svojim objavama postiže Ilon Mask postalo je uobičajeno. Objave nekih analitičara i poznatih lica mogu dovesti do pada ili rasta vrednosti tokena.

Neregulisanost imovine

Nedostatak regulativnih normi i neuplitanje državnih organa u poslovanje i razmenu kriptovaluta dovodi do još jednog potencijalnog razloga volatilnosti kriptovaluta. Budući da centralne banke, vlade i organizacije slabo kontrolišu mehanizme kriptovaluta, učesnici mogu bez ograničenja obavljati transakcije i manipulisati tržištem.

Limitiranost pojedinih kriptovaluta

Ograničeni broj pojedinih kriptovaluta dovodi do neravnoteže u ponudi i potražnji. Neke kriptovalute imaju fiksni i konačan broj novčića, a u njih spada i vodeća kriptovaluta bitkoin. U nekim slučajevima potražnja bi mogla da nadmaši ponudu, što može uticati na cenu tokena. Iako je to jedna od glavnih prednosti kriptovaluta i često se ističe kako je bitkoin deflatorno sredstvo, to ipak može uticati na cenu kriptoimovine. Ako je potražnja veća od ponude, cena će ići prema gore, pravilo je iz ekonomskih udžbenika. Međutim, do rasta cene može dovesti i pomama za određenim novčićem kog je tada sve manje u cirkulaciji.

Ove smo godine svedoci zaista velike volatilnosti cena kriptoimovine. Mnogi ulagači već su se i naviknuli na dvocifrene skokove i padove, što potvrđuje veliku volatilnost kriptovaluta kao investicione imovine. S volatilnošću dolaze određeni izazovi, ali i prednosti. U praksi, dnevni trgovci te skokove i padove u ceni pokušavaju iskoristiti i tako zaraditi. Kako svaka medalja ima dve strane, tako se i volatilnost kod kriptovaluta može dvojako posmatrati.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike