EU ne odustaje: Evropska komisija i dalje potražuje 13 milijardi evra poreza od Epla

26.09.2020

14:51 >> 09:13

0

Što se tiče Evropske komisije, spor koji Brisel vodi protiv američkog tehnološkog diva potražujći 13 milijardi evra na ime poreskog duga, još nije gotov

EU ne odustaje: Evropska komisija i dalje potražuje 13 milijardi evra poreza od Epla
Copyright Pixabay/Jai79

Evropska komisija je saopštila danas da će se žaliti na presudu Opšteg suda EU iz jula ove godine u kojoj se navodi da Komisija nije uspela da dokaže da je irska vlada svojom poreskom politikom dala povlašćeni status tehnološkom gigantu, prenosi CNBC.

Ekspertski tim Komisije, na čelu s predsednicom za zaštitu tržišne konkurencije u EU Margret Vestager, zaključio je 2016. godine da Epl mora da plati Irskoj 13 milijardi evra neplaćenih poreza, pošto su toj firmi odobrene „neopravdane poreske olakšice“.
Međutim, i irska vlada, kojoj ne odgovra da oporezuje svetskog giganta ne bi li i dlaje vodio operacije odande, i Epl su osporili optžbu.
Evropska komisija će sada predati slučaj najvišem sudu u Evropi.
– Komisija je odlučila da se žali Evropskom sudu pravde na presudu Opšteg suda iz jula 2020. godine u vezi sa slučajem pružanja državne pomoći Eplu u Irskoj – rekla je Vestager danas.
Dodala je da je Opšti sud u svojoj presudi pokrenuo „važna pravna pitanja“, ali da „Komisija, uz svo uvažavanje, smatra da je Opšti sud u svojoj presudi napravio brojne greške u smislu zakona“.
Istakla je da je isti sud ranije saopštio da sve države članice EU moraju da poštuju evropske sporazume, uprkos tome što mogu da donose sopstvene zakone o oporezivanju.
– Moramo da nastavimo da koristimo sva sredstva koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali da kompanije plaćaju pravedan deo poreza – navela je Vestager.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike