Kako je srpski preduzetnik iz SAD uspeo da izvuče kapital iz posrnule SVB

15.03.2023

14:45

0

Darko Mandić, generalni direktor i osnivač startapa MeliBio, koji je 90 odsto kapitala držao na računu SVB govori za Bloomberg Adria TV

Kako je srpski preduzetnik iz SAD uspeo da izvuče kapital iz posrnule SVB
Darko Mandić - Copyright Printscreen/bloombergadria

Kolaps Banke Silicijumske doline (Silicon Valley Banka) pogodio je svetsku ekonomsku scenu, ali kako je to izgledalo iz prve ruke onih koji su svoj novac imali u toj banci?

O tome je za Bloomberg Adria TV govorio Darko Mandić, generalni direktor i osnivač startapa MeliBio, koji je 90 odsto kapitala držao na računu te banke.

Printscreen/bloombergadria
 

- Niko nije očekivao da banka koja je stara preko 40 godina nestane u roku od 48 sati u jednoj krizi koja je imala spiralni efekat na ekosistem u San Franciskum - kaže Mandić, koji živi i radi u tom američkom gradu.

On ističe da je, na dan kada su lansirali novi brend, počeo da dobija poruke.

- Video sam da su me moja tri vodeća investitora urgentno kontaktirala da me pitaju koja je naša izloženost prema SVB - opisuje Mandić za Bloomberg Adria TV kako je izgledao dan pre bankrota SVB.

Kako navodi, hteli su užurbano da prebace sredstva.

Printscreen/bloombergadria
 

- Oko 18 sati po lokalnom vremenu uspeli smo da podnesemo banci 'wire transfer', da sredstva prebacimo u druge dve banke gde imamo 10 odsto kapitala - dodaje on.

Međutim, u petak je tek nastao pravi haos. "Tada su krenula tri najduža dana u mojoj karijeri", opisuje Mandić. 

On naglašava da u SAD osigurani iznos depozita privatnih i poslovnih lica po računu iznosi 250.000 dolara, a njihov startap je imao višemilionsku poziciju pod sredstvima koja su im bila neophodna da plaćaju zaposlene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike