Bliži se Kopaonik Business Forum

24.02.2023

08:00

0

Osiguranje štiti od rizika

Bliži se Kopaonik Business Forum
Copyright Promo

Život nije satkan samo od lepih, već i od trenutaka koje pamtimo po neprijatnosti. Ovi drugi se ne mogu izbeći, ali mogu njihove negativne posledice. Ovako priču o značaju osiguranja, započinje profesorka Pravnog fakulteta Nataša Petrović Tomić.

- Rizikom treba upravljati, a osiguranje nije samo veština zaštite od mogućih rizika, već proizvod koji je od životnog značaja. Njegova zaštitna uloga dolazi do izražaja u pogledu loših vesti odn. štete, smrti, bolesti, odgovornosti, ali i lepih događaja, kakav su kupovina stana, rođenje deteta, početak studiranja...

Kod nas ljudi, neretko, pogrešno shvataju osiguranje. Da li je to tačno?

- To je uglavnom i za većinu građana, tačno. Ali, kupovina osiguranja je investiranje u ličnu ili sigurnost porodice, firme, zaposlenih, u smislu imovinske ili zdravstvene zaštite. Za svoje buduće troškove odgovorni ste isključivo vi, a polisom osiguranja možete da obezbedite sigurnu budućnost. Na vama je odluka u koju polisu da uložite, a ne da li da uložite.

Nataša Petrović Tomić biće moderator predstojećeg panela o osiguranju, na Kopaonik Business Forumu. Tradicionalni sponzor Foruma i organizator panela je Udruženje osiguravača Srbije. Generalni sekretar Udruženja Duško Jovanović kaže da će jedna od glavnih tema biti osiguranje od katastrofalnih rizika.

- Zemljotres u Turskoj i njegove stravične posledice po živote ljudi i imovinu, aktuelizuju temu osiguranja od katastrofalnih rizika, kakvi su zemljotres ili poplave. Takva polisa osiguranja bi, po mom mišljenju, trebalo da bude obavezna, jer ako bi je svi kupovali, ne bi bila skupa.

Ko ima korist od polise koju bi građani morali da kupe?

- Polisa bi rešila problem osiguranja imovine građana, ali bi i država bila rasterećena, jer ne bi više sama finansirala saniranje šteta. Deo prikuplјenih sredstava, osiguravači bi vraćali kroz preventivne i infrastrukturne projekte što znači dodatnu korist za građane i državu.

Jovanović dodaje i da se osiguranje pokazalo kao siguran partner, krizne godine prolazi bez posledica i nema zastoja u isplati šteta, niti će ih biti.

- Iako je pandemija svima donele probleme i minuse, industrija osiguranja je stabilna. Sve to, ponajviše, zahvaljujući dobroj saradnji i podršci koju dobijamo od guvernera Jorgovanke Tabaković, kao i primeni preporuka Narodne banke s početka pandemijske krize, naglašava Jovanović.

Dodaje i da će se na predstojećem Kopaonik Business Forumu, govoriti i o životnom osiguranju, u svetlu rasta kamata na finansijskom tržištu. Sa posebnom zadovoljstvom čestita jubilej – 30 godina Foruma i najavljuje da će specijalni gost panela biti Milan Marić, zvezda filma “Toma”.

Industriju osiguranja na Kopaonik Business Forumu predstavljaće predsednici IO Dunava, Generalija i WinerStadtische osiguranja - Ivana Soković, Dragan Filipović i Zoran Blagojević.

- Film i osiguranje su dve različite industrije koje moraju da sarađuju. Posao glumca je visoko rizičan i postoje scene koje treba snimiti, a koje, u najblažu ruku mogu da ugroze profesionalni život glumca. Tu su i producentske kuće i osiguranje njihove imovine. Očekujem da saznam da li se i kako te dve industrije mogu približiti i da li osiguranje može malo više da se otvori prema mojim kolegama.

Panel o osiguranju biće održan 6. marta od 18 časova, uz direktan prenos na YouTube kanalu Kopaonik Business Foruma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike