Garsonjera u Beogradu i Novom Sadu ili dvosoban stan u Nišu: Velika ponuda, ali velike i cene

05.10.2020

05:50 >> 10:50

0

Autor: Milan Nastić

Za cenu najma garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu, ali to je mala uteha Nišlijama

Garsonjera u Beogradu i Novom Sadu ili dvosoban stan u Nišu: Velika ponuda, ali velike i cene
Copyright Profimedia

Tržište nekretnina u Srbiji se ove godine ponaša veoma neobično. čak i za neviđene uslove pandemije koja je pogodila i ovu oblast poslovanja. Dok je kod kupoprodaje nekretnina epidemija, a prvenstveno vanredno stanje, privremeno stopiralo aktivnosti a da nije donelo neke promene cene, na polju izdavanja stanova dogodio se veliki pad cena. Ipak, to nije trajalo dugo.

Sa završetkom leta, što je obično period godine kada je „sezona“ uzimanja stanova pod kiriju, cene su se pokazale u punoj snazi. Oni sa tanjim novčanikom ili vrlo ograničenim potrebama, u Beogradu za pristojan smeštaj moraju da izdvoje 200 evra mesečno, odnosno skoro pola prosečne srpske plate. U Novom Sadu je cena samo dvadesetak evra manja, dok je za garsonjeru u Nišu dovoljno 124 evra.

Zanimljivo je da je prosečna cena najma dvosobnih stanova u Nišu čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra.

Velika ponuda, ali velike i cene

Iako je ponuda stanova u najam povećana time što u univerzitetskim gradovima i dalje nema studenata, a pandemija je ugasila turizam a s njim i koncept „stan na dan“, cene su se brzo vratile na prepandemijske.

Niš upola jeftiniji od Beograda

I dok je za garsonjeru u Beogradu potrebno prosečno izdvojiti 200 evra mesečno, za garsonjeru u Nišu je dovoljno 124 evra. Zanimljivo je da je prosečna cena dvosobnih stanova u Nišu, čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra. Namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, pri čemu vidimo da su cene stanova svih struktura u Nišu duplo jeftinije nego u Beogradu.

Tako u Beogradu cene idu od gotovo 200 evra za unajmljivanje nameštene garsonjere, pa sve do 1.600 evra za petosoban stan, javlja sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs.

U glavnom gradu, prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera iznosi skoro 200 evra, a jednosobnih stanova 250 evra.

– Ukoliko želite da imate još jednu dodatnu sobu, makar i manju, za takve stanove najčešće ćete morati da izdvojite više od 300 evra. Prosečna cena oglašenih dvosobnih nameštenih stanova iznosi nešto preko 400 evra, a trosobnih 600 evra. Zanimljivo je da su oglašeni četvorosobni stanovi gotovo duplo skuplji nego trosobni stanovi, ako gledamo prosek. Tako prosečna cena nameštenih četvorosobnih stanova u Beogradu iznosi 1.304 evra, a petosobnih čak 1.577 evra – kaže Jasmina Gavrilov Dražić iz 4zida.

Takvih velikih stanova na tržištu nema mnogo, najčešće predstavljaju luksuzno uređene nekretnine smeštene u najelitnijim gradskim lokacijama – Beogradu na vodi, potezu oko Hrama Svetog Save ili na Senjaku.

U Beogradu prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera iznosi skoro 200 evra; Profimedia

– Ovi luksuzni četvorosobni stanovi često imaju i više od 250, pa čak i 350 kvadrata, te za ove stanove ne važi najčešće pravilo da sobe imaju dvadesetak ili tridesetak metara kvadratnih – objašnjava Gavrilov Dražić.

Poslednjih godina cene nekretnina u Novom Sadu vrtoglavo rastu i što se tiče prodaje i što se tiče izdavanja. Na veliku potražnju za nekretninama uticao je i povećan broj mladih ljudi koji su se zaposlili u Novom Sadu, mahom u IT industriji koja se ovde posebno razvila.

Oni su, ne samo povećali potražnju za nekretninama, nego i svojom platežnom moći, jer uglavnom rade za inostrane kompanije, doprineli da cene nekretnina „odu u nebo“.

Nedostaju luksuzni stanovi

– Kada govorimo o izdavanju, prosečna cena nameštenih garsonjera u Novom Sadu iznosi 182 evra, što je samo 15 evra manje od prosečne cene garsonjere u Beogradu. Slično je i sa jednoiposobnim stanovima, čijih je prosečnih 272 evra tek za tridesetak evra manje nego u Beogradu – kaže Gavrilov Dražić.

Ipak, da je Novi Sad mnogo manji grad od prestonice pokazuje se kod cene velikih stanova. Prosečna cena trosobnih stanova u Novom Sadu tek je malo preko 400 evra, dok je u Beogradu čak 200 evra viša.

– Najdrastičnija razlika vidi se na primeru četvorosobnih stanova za najam. Njima je prosečna cena u Novom Sadu 542 evra a u Beogradu skoro tri puta skuplja – kažu u 4zida.

Na ovom primeru može se videti i da u Novom Sadu još uvek u velikoj meri nema luksuznih stanova za najam. Oglašeni četvorosobni stanovi u Novom Sadu prosečno imaju 110 metara kvadratnih, daleko manje od luksuznih stanova u prestonici, koji imaju isti broj soba, a prosečno skoro duplo više kvadrata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike