Za rad u kući žene godišnje "zarade" 6.500 evra

08.10.2020

15:07 >> 14:53

0

Prva rodna analiza Ekonomska vrednost neplaćenih poslova staranja u Srbiji predstavljena je danas na konferenciji u Beogradu

Za rad u kući žene godišnje "zarade" 6.500 evra
Copyright Kućni poslovi se slabo vrednuju; Pixabay

Trošenjem vremena na neplaćeni rad u domaćinstvu i brigu o porodici, svaka žena u Srbiji propušta da zaradi 2.918 dinara dnevno ili godišnje 6.560 evra, da je zaposlena, dok muškarci radeći te poslove gube mogućnost da zarade 2.300 dinara dnevno, odnosno na godišnjem nivou 5.220 evra.

To je pokazala prva rodna analiza “Ekonomska vrednost neplaćenih poslova staranja u Srbiji”, predstavljena danas na konferenciji u Beogradu, na kojoj je istaknuto da vrednost neplaćenog rada u Srbiji predstavlja 21,5 odsto BDP-a naše zemlje od čega je vrednost ženskog neplaćenog rada 14,9 odsto, a muškog 6,6 odsto.

Skrajnuta tema

Kako je rečeno, na svetskom nivou vrednost neplaćenog rada u okviru domaćinstva iznosi devet odsto BDP-a, od čega se 6,6 odsto odnosi na rad žena u okviru domaćinstva, a 2,4 odsto na rad muškaraca.

Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, rekla je da je tema neplaćenog rada dugo vremena bila “skrajnuta”, a da je sada vidljiva i aktuelna.

– Ova analiza je vrlo značajna i daje nam osnovu za mere koje ćemo svi zajedno u ovom društvu donositi, vlada će naravno biti prva na tom putu, i to implementirati – rekla je ona.

Kako je navela, samo kroz politku jednakih mogućnosti možemo da imamo prosperitetno društvo u kojem će žene učestvovati u svom punom potencijalnu i moći da daju ekonomski doprinos bruto društvenom proizvodu koji, dodala je, trpi zbog toga što su žene usmerene na poslove u domaćinstvu i nege koji nisu plaćeni.

Ravnopravna preraspodela

– Poslovi kuvanja, čišćenja, brige o deci i starijima imaju svoju vrednost. Ona mora biti prepoznata, izračunata i mora se vrednovati – istakla je Lončar, i naglasila da preraspodela tih poslova mora biti ravnopravna među muškarcima i ženama.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović je rekla da je Srbija kao jedan od ciljeva u svojoj nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost stavila cilj preraspodele neplaćenog rada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike