Ceo svet zadužen do guše: Globalni dug 235 biliona dolara

13.12.2022

10:47

0

Globalni dug je ostao u 2021. godini iznad nivoa pre pandemije, uprkos tome što je zabeležio najveći pad u poslednjih 70 godina, saopštio je MMF

Ceo svet zadužen do guše: Globalni dug 235 biliona dolara
Copyright Pixabay

Politika jeftinog novca, forsirana tokom dve pandemijske godine, još dugo će uzimati danak u globalnoj ekonomiji, pokazuju istraživanja.

Globalni dug je ostao u 2021. godini iznad nivoa pre pandemije, uprkos tome što je zabeležio najveći pad u poslednjih 70 godina, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ukupan javni i privatni dug u svetu opao je 2021. godine na ekvivalent od 247 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je niže za 10 procentnih poena, sa najvišeg nivoa u 2020, objavio je MMF u najnovijem ažuriranju Globalne baze podataka o dugu.

Međutim, globalni dug je u dolarskom iznosu nastavio rast, mada mnogo sporijim tempom, pri čemu je prošle godine dostigao rekordno visok nivo od 235 biliona dolara.

- Privatni dug, koji obuhvata nefinansijske obaveze kompanija i stanovništva, doveo je do ukupnog smanjenja, spustivši se za šest procentnih poena na 153 odsto BDP-a - navodi se u saopštenju MMF-a.

Baza podataka Fonda pokazuje da je „pad javnog duga od četiri procentna poena na 96 odsto BDP-a, bio najveći u poslednjih više decenija.

MMF je naveo da su velikim promenama učešća duga u globalnom BDP-u doprineli ekonomski oporavak od pandemije korona virusa i naknadni nagli porast nivoa inflacije.

Globalni dug je, međutim, ostao prošle godine za skoro 19 odsto iznad globalnog BDP-a, u poređenju sa nivoom pre pandemije, prema podacima MMF-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike