Inflacija u Turskoj pala prvi put za godinu dana, ali je i dalje visokih 84 odsto

05.12.2022

11:04

0

Najveći međugodišnji rast cena u Turskoj zabeležen je u novembru u sektoru saobraćaja, 107 odsto

Inflacija u Turskoj pala prvi put za godinu dana, ali je i dalje visokih 84 odsto
Turska lira sve slabija - Copyright GuidesGlobal&Pixabay

Godišnja inflacija u Turskoj je blago smanjena u novembru prvi put u periodu od preko godinu dana, prema današnjim zvaničnim podacima, ali je i dalje blizu najvišeg nivoa u poslednje ​​24 godine.

Potrošačke cene su u novembru porasle za 84,39 odsto međugodišnje, u odnosu na 85,51 odsto u oktobru, objavio je turski statistički institut, prenosi agencija AP. Mesečna stopa inflacije je u novembru iznosila 2,88 odsto, u poređenju sa 3,51 posto u prethodnom mesecu. To je prvi put da se godišnja inflacija u Turskoj smanjila od maja 2021. godine

- Kao što smo ranije saopštavali putem raznih medija, vrhunac inflacije smo ostavili iza sebe i ušli u opadajući trend, osim ako ne dođe do neočekivanih globalnih kretanja - objavili su Ministarstvo finansija i ministar finansija Nuredin Nebati u današnjoj poruci na Tviteru.

Najveći međugodišnji rast cena u Turskoj zabeležen je u novembru u sektoru saobraćaja, 107 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića sa 102,55 procenata, prema zvaničnim podacima. Pojedini stručnjaci doveli su u pitanje podatke državnog instituta o inflaciji, pri čemu je Grupa za istraživanje inflacije, koju čine nezavisni ekonomisti, saopštila da stvarna novembarska stopa inflacije u Turskoj iznosi 170,7 procenata, dodaje AP.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike