Vraćen dug i odbranjen kurs: Devizne rezerve manje za 339 miliona evra

09.10.2020

11:30 >> 13:16

0

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra iznosile su 13 milijardi evra

Vraćen dug i odbranjen kurs: Devizne rezerve manje za 339 miliona evra
Copyright Profimedia

 

Neto devizne rezerve (devizne rezerve same NBS, bez obavezne rezerve banaka) na kraju septembra iznosile su 10,8 milijardi evra.

Kurs održan sa 1,6 milijardi evra

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. To je postignuto tako što je NBS na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 miliona evra. Posmatrano od početka godine, radi „održavanja relativne stabilnosti“ na deviznom tržištu u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled korona krize, srpska centrlan banka je odbranila vrdenost dinara prodajom 1,6 milijarde evra.

Na kraju septembra bruto devizne rezerve bile su za 339 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca. To je, objašnjavaju u NBS, u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza, odnosno dugova, države (neto 212 miliona evra), kao i aktivnosti centralne banke na domaćem deviznom tržištu – prodaje deviza  radi odražvajna stabilnosti kursa (150 miliona evra), zatim nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno neto 17 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (6 miliona evra).

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštava NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410 miliona evra i bio je za 48 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,8 milijardi evra.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike