Ministar Mali: Za koliko će biti veće državne plate, znaće se za dan-dva

21.10.2020

08:18 >> 08:35

0

Sadašnji i budući minista finansija najavio povećanje plata u javnom sektoru

Ministar Mali: Za koliko će biti veće državne plate, znaće se za dan-dva
Copyright TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Narednih dana biće poznato koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru iduće godine, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali. Ono što se trenutno zna je da neće biti veće za 10 odsto, koliko je bilo prethodno povećanje.

On je na TV Prva rekao da se MMF saglasio da Srbija ima prostora za povećanje plata i da je to dobra mera, i naveo da je na tome predsednik Aleksandar Vučić insistirao u razgovorima sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije.

Podsetio je da su ove godine plate povećane za skoro 10 odsto, a da će za narednu godinu to povećanje biti nešto manje.

– Treba da shvatimo kakvo je ekonomsko čudo urađeno u par godina, jer u ovom trentuku govorimo i o povećanju plata, zadržavamo makroekonomsku stabilnosti, govorimo o stopama rasta preko šest odsto sledeće godine – rekao je Mali.

Mali, koji će ostati ministar finansija i u novoj vladi, kaže da će od 1. janura 2021. minimalna cena rada biti povećana za 6,6 odsto, a penzije za 5,9 odsto.

Naveo je da ostaje cilj da krajem 2025. prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a penzija 430 ili 440 evra.

Javni dug pod kontrolom

Ministar je konstatovao da je javni dug pod kotrolom i da je trenutno 57 odsto BDP-a, pri čemu su, dodaje, sprovedene opsežne mere podrške u uslovima epidemije koronavirusa, vredne 5,8 milijardi evra.

Pixabay/Pijon

Mali kaže da je tu i garantna šema u vezi sa  jeftinim i dugoročnim kreditima koji su usmereni na mikro, mala i srednja preduzeća od dve milijarde evra za ublažavanje negativnih posledica kovida 19, čiji je garant država.

Naveo je da je tu i američka Korporacija za međunarodni razvoj (DFC), koja je pre mesec dana otvorila kancelariju u Beogradu, a sa kojom se pregovora o uslovima kredita, odnosno kamatama i njihovoj ročnost i tome da li će ona biti na sedam ili čak deset godina.

– To  bi bilo sjajno kad bismo uspeli da povećamo ročnost kredita. Radi se o podršci makro, malim i srednjim preduzećima. Očekujem da će to do kraja godine da krene, zavisi od njih, vidite, oni su potpuno posvećeni tome – kaže Mali.

Ministar je rekao i da imamo dovoljne rezerve zlata, da nikad nisu bile veće, i da to daje mogućnost da se sprovodi odgovorna ekonomska politika, da se kontorlišu kurs i inflacija, kao i stabilnost u budžetu.

– Zlato očigledno na svetskom nivou dostiže rekordne cene. Mi smo potpuno bezbedni i sigurni, inflacija je na rekordno niskom nivou i kurs je stabilan, i pored najveće ekonomske krize – naveo je Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike