Siniša Mali: Već petu godinu povećavamo plate, radnici će dobiti po nekoliko hiljada dinara više

24.10.2020

09:08

0

Zvanična projekcija privrednog rasta nam je minus jedan odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada, istakao

Siniša Mali: Već petu godinu povećavamo plate, radnici će dobiti po nekoliko hiljada dinara više
Copyright Tanjug/ Zoran Žestić

Petu godinu za redom biće povećanja plata u javnom sektoru, svaki zaposleni imaće po nekoliko hiljada dinara više, a sa tačnim procentima povećanja zarada uskoro ćemo izaći u javnosti, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo u intervjuu za Blic, plate će biti povećane u dogovoru sa MMF-om. On je dodao i da je u Srbiji povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto, a penzije za 5,9 odsto.

– Prosečna plata je trenutno 511 evra, a već na proleće naredne godine mogla bi da dođe do 540 evra. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra – rekao je Mali.

Kako je naveo, osnov povećanja plata i penzija leži u dobrim ekonomskim rezultatima.

Odlično smo se snašli

– Mislim da smo uspešno prevazišli izazove koje je donela kovid kriza, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi. Zvanična projekcija privrednog rasta nam je minus jedan odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između pet i šest odsto – naglasio je ministar.

On je podsetio da su medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećane plate za 10 odsto.

– Uslovi za rad isto su tako važni, te smo se trudili, a trudićemo se i dalje, da kroz obnovu zdravstvene infrastrukture i kliničkih centara te standarde podignemo na još veći nivo – rekao je Mali.

Medicinskim radnicima su na samom početku pandemije povećane plate za 10 odsto; Pixabay-jarmoluk

Na pitanje da li strahuje od novog talasa korone i novih problema za privredu rekao je da nema ministra finansija, ekonomskog stratega ili analitičara koji se ne plaši korone zbog ekonomske neizvesnosti.

– Međutim, s obzirom na to da nas je prošle godine korona zaista iznenadila, a da smo se odlično snašli, verujem da smo sad svakako spremniji. Imali smo odličan, sveobuhvatni paket mera podrške od 5,8 milijardi evra. To je uticalo i na naše dobre rezultate, tako da zaista verujem da sa dobrim startom ulazimo u narednu godinu – istakao je Mali.

Dodatna podrška za likvidnost

Kako je dodao, spremno će reagovati ako se ukaže potreba za novom vrstom podrške privredi.

Uzimajte fiskalne račune

Ministar je pozvao građane da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i preko nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2020”.

– Apelujem na njih da traže fiskalni račun, jer se na taj način deo novca vraća u budžet, što se dalje redistribuira za školstvo, zdravstvo, kulturu, nauku – objasnio je ministar.

– Svakodnevno pratimo kretanja u privredi i na tržištima u našoj zemlji i u svetu, gledamo šta drugi rade, i u skladu sa tim ćemo reagovati. Podsećam vas da se naš paket mera i dalje sprovodi – naveo je ministar.

Dodao je da ga raduje što će sledeće godine krenuti da radi nova garantna šema s američkom Međunarodnom razvojnom korporacijom (DFC), pa će privrednici imati na raspolaganju dodatnu podršku za likvidnost ali i za možda nove investicije.

Ocenio je da je važno je da se dinamika ekonomske aktivnosti značajno oporavila prethodnih meseci kao posledica postepenog “otključavanja ekonomije” i dodao je da je bitno je da ne dođe do zatvaranja ekonomije.

Mali nije obećao da će biti nove pomoć građanima, poput one od 100 evra, ali je i dodao da ne isključuje novu pomoć za građane i privredu.

Kako je ocenio, sistemsko rešenje u borbi protiv sive ekonomije je donošenje novog Zakona o fiskalizaciji, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

– Nacrtom zakona će biti predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi prenos podataka o izdatim fiskalnim računima obavlja u realnom vremenu – naglasio je ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike