Ciljevi druge vlade Ane Brnabić: Pametno uložiti 14 milijardi evra i plata će biti 900 evra

29.10.2020

10:24 >> 09:30

0

Dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje životnog standarda građana biće među glavnim prioritetima Vlade Srbije, poručila je danas mandatarka u Skupšti

Ciljevi druge vlade Ane Brnabić: Pametno uložiti 14 milijardi evra i plata će biti 900 evra
Copyright Michal Jarmoluk/Pixabay

– Ova vlada mora da radi još više, sa još većom energijom i većom predanošću, jer iako nismo ona zemlja kakva je Srbija bila do pre šest ili sedam godina, ni sa ovim rezultatima nisu svi ljudi u Srbiji osetili dovoljno i konkretno poboljšanje kvaliteta života – rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije, gde je dala ekspoze rada buduće vlade.

Produktivnost mora da se duplira

Ana Brnabić je najavila da će jedan od prioriteta Vlade biti da se poveća ukupna produktivnost naših firmi, koja je trenutno relativno niska u poređenju sa prosekom u EU, kao i da se unapredi telekomunikaciona infrastruktura. – Produktivnost firmi u Srbije raste za 1,1 odsto godišnje, a da bi se povećao rast BDP-a za jedan procentni poen, trenutni rast produktivnosti trebalo bi da se duplira – rekla je Brnabićeva, i podsetila na tri strategije donesene pred kraj prethodnog mandata – Strategiju industrijske politike do 2030, Strategiju pametne specijalizacije do 2027. i Strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine.

U smislu koliko novca imaju u svojim novčanicima, šta sebi i svojoj deci mogu da priušte za taj novac, da li imaju asfaltiran pun do kuće, da li njihova deca i unuci imaju internet u svom selu, da li mogu lako do dođu do lekara i dobiju adekvatnu negu, dodala je Brnabićeva.

Ambiciozan program “Srbija 2050”

Istakla je da će biti realizovan program “Srbija 2025”, kao program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra, na kojima će Vlada raditi kako bismo do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije.

To su projekti, kako kaže, koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane.

– U putnoj infrastrukturi za svega nekoliko godina uspeli smo da izgradimo 320 kilometara novih auto-puteva, što je više nego u prethodne četiri decenije. Započeta je izgradnja još 290 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica – rekla je Brnabićeva.

– Nastavljena je izgradnja auto-puta “Miloš Veliki” do Požege, započeli smo izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Gradimo deonicu Ruma – Šabac – Loznica i auto-put od Beograda ka Sarajevu (deonica Kuzmin – Sremska Rača) – rekla je mandatarka.

Takođe, Valjevo će biti povezano auto-putem „Miloš Veliki“ deonicom Iverak – Lajkovac.

Digitalni putevi i internet u svakom selu

– Ekstremno je važno da radimo na unapređenju telekomunikacione infrastrukture u Srbiji. Moramo graditi „digitalne puteve“, odnosno obezbeđivati da svako selo i svako domaćinstvo u Srbiji ima brz i kvalitetan internet. Jedino tako ćemo omogućiti svima jednake šanse za razvoj, obrazovanje i naučnu delatnost – poručila je Brnabićeva.

– Uskoro završavamo i poslednju deonicu na brzoj saobraćajnici Kragujevac – Batočina, a radovi su u toku i na obilaznici oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka – kaže Brnabićeva.

Šatl veza Beograd – Novi Sad

Kada se govori o železničkoj infrastrukturi, navodi da su započeti radovi na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad i da će već krajem sledeće godine naši građani putovati između ova dva grada za 25 minuta.

Sledeće godine počinje  izgradnja Fruškogorskog koridora, metroa u Beogradu i Auto-puta mira na deonici Niš – Pločnik, koja je izuzetno važna za Prokuplje i Kuršumliju.

– Nastavljamo pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad (tzv. Vojvođansko P) i brze saobraćajnice Sombor – Kula – Vrbas – Bečej – Kikinda, kojima ćemo povezati sve delovi severa zemlje – kaže Brnabićeva.

Niču kilometri savremenih autostrada,ATA Images/M.M.

Navodi i da izdvajamo sredstva za izgradnju severne obilaznice oko Kragujevca, obilaznice oko Loznice i obilaznice oko Novog Sada sa novim mostom preko Dunava, a do 2023. godine treba da započnu radovi na auto-putu „Vožd Karađorđe“ i izgradnja južnog kraka auto-puta Beograd – Sarajevo (deonica Požega – Užice – Kotroman).

Nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru 11 „Miloš Veliki“ od Požege do Boljara ostaje jedan od prioriteta.

Beograd i Novi Sad će biti “bliži”, Foto: 24 sedam/Katarina Mihajlović

– Nastavljamo i sa modernizacijom i rekonstrukcijom železničke mreže. Sledeće godine počinjemo sa radovima na deonici brze pruge Novi Sad – Subotica i sa modernizacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, a istovremeno radimo na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za modernizaciju pruge od Beograda do Niša, i od Niša do Preševa. Nakon završetka pripreme dokumentacije, čija je izrada u toku, započećemo sa radovima na rekonstrukciji barske pruge, čime će glavni železnički pravci na koridorima 10 i 11 u potpunosti biti pokriveni – rekla je mandatarka.

Ubrzo će biti gotova i tehnička dokumentacija za izgradnju savremenog dispečerskog centra, iz koga će se upravljati celokupnim železničkim saobraćajem u Srbiji.

Mladi da otvaraju svoje firme

Na Globalnom indeksu konkurentnosti Srbija je izuzetno loše rangirana u domenu stava prema preduzetničkom riziku, tj. spremnosti da se rizikuje i započne sopstveni biznis, ukazala je Brnabićeva. – U narednom periodu planirane su izmene i dopune Zakona o mladima i revizija Nacionalne strategije za mlade, a jedan od prioriteta u radu biće unapređenje omladinskog preduzetništva – rekla je Brnabićeva, podsetivši da je Vlada 2018. godine uvela posebne olakšice za mlade ljude koji su u prethodnih 12 meseci završili školu, ukoliko žele da osnuju svoju firmu, kao i za starije koji su duže od šest  meseci registrovani na NSZ. Zahvaljujući tim olakšicama, do sada je registrovano više od 1.100 privrednih subjekata, među kojima preko 1.000 preduzetnika.

Brnabićeva kaže da se završetak očekuje 2023. godine.

Ni istok zemlje neće biti zaboravljen

Ističe da Vlada neće zaboraviti istok zemlje. Pored izgradnje auto-puta „Vožd Karađorđe“, radiće se i na izgradnji brze saobraćajnice do Golupca, od Koridora 10 preko Požarevca i Velikog Gradišta.

Sve ove investicije biće propraćene gasifikacijom ove regije i formiranjem zone specijalizovane za hemijsku industriju u Prahovu, navela je ona.

Radovi na proširenju kapaciteta Luke Prahovo će započeti sledeće godine i, na ovaj način, uz postojeće investicije, istočni deo zemlje postaje neuporedivo konkurentniji za privlačenje stranih i domaćih investitora, rekla je Brnabićeva.

Takođe, biće nastavljeno ulaganje u razvoj vodnog saobraćaja, a aerodrom “Morava” će biti proširen sa još jednom dodatnom pistom.

Program „Srbija 2025“ predviđa i ulaganja u poljoprivredu, turizam, digitalizaciju i obrazovanje, sportsku infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, brigu o mladima i populacionu politiku.

– On će biti zvezda vodilja u našem radu na konkretnim projektima kako bi se, u svakom smislu, dalje unapređivao kvalitet života svih građana Srbije – kazala je Brnabićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike