MMF najavljuje poskupljenje struje?

29.10.2020

09:30 >> 12:20

0

Pri poskupljenju struje uzeti u obzir ranjive grupe, poručuju iz Međunarodnog monetarnog fonda

MMF najavljuje poskupljenje struje?
Copyright Ilustracija/Pixabay

Međunarodni monetarni fond je “podstakao vlasti da urade procenu cene električne energije kako bi se osigurao potpuni povraćaj troškova”, rekao je šef Kancelarije MMF-a u Srbiji, Sebastijan Sosa.

Sosa u intervjuu “Politici“, u kome se izokola najavljuje povećanje cene struje, kaže da ta cena mora da uzme u obzir troškove povećanog oslanjanja na obnovljive izvore energije i potrebe za investicijama da bi se zaštitili odgovarajući proizvodni kapaciteti.

Čist vazduh i voda koštaju

Ubedljivo najskuplju struju u Evropi plaćaju domaćinstva u Danskoj i Nemačkoj, čak 29,2 centa, odnosno 28,7 centi po kilovatsatu i to su ujedno i najviše poznate cene struje u svetu. Takva cena ima svoje opravdanje je te dve zemlje u EU prednjače po prelasku na “zelenu energiju”. Sve veće učešća proizvodnje vetroelektrana, malih bioelektrana i solarnih elektrana u ukupnom konzumu, a sve manje uglja pa i gasa, podiže cenu. Ona je od 2000. godine praktično udvostručena.

– S obzirom na potencijalni socijalni uticaj poskupljenje električne energije takođe treba da uzme u obzir mogući uticaj na ranjiva domaćinstva i moguće mere za njihovu zaštitu – naveo je Sosa.

Ovo nije prvo insistiranje MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija na povećanju cene struje, odnosno na primeni tržišnijih principa u njenom određivanju, koja se u srpskom slučaju poklapa i sa stalnim problemom neefikasnosti javnih preduzeća.

Sa cenom struje za stanovništvo, koja je u Srbiji više socijalna kategorija, nego tržišna (privreda plaća ekonomsku cenu), ne mogu se niti graditi nove elektrane, niti se postojeće mogu dovesti u prihvatljive ekološke okvire jer za to “Elektroprivreda Srbije” nema novca.

Odloženo poskupljene

Struja je građanima već trebalo da poskupi u septembru, kada se u medijima najavljivao rast cene od oko osam odsto, ali su to političke okolnosti oko formiranja Vlade i Skupštine odložile.

Ili jeftina struja, ili zdrav život: Termoelektrana, Foto:Profimedia

Za poskupljenje su sve predradnje završene, jer još u junu je završena analiza na koju je Vladu, kako je to danas formulisao Sosa, “podstakao“ MMF i to posle treće revizije sporazuma “Čuvarkuća“.

Srbija, doduše, nema najjeftiniju struju u Evropi ali je veoma blizu tog “šampionskog” mesta. Najjeftinije kilovate u Evropi u drugoj polovini 2019. godine, pokazuju podaci Eurostata, plaćala su domaćinstva u Gruziji, 0,6 evrocenta po kilovatsatu (kWh). U odnosu na 29 centi, koliko plaćaju Danci i Nemci, to je stvarno simbolična suma.

Odmah posle građana Gruzije (i stanovnika Kosova, koje EU vodi posebno u statistici) dolaze građani Srbije, koji plaćaju 7,2 evrocenta što je i dalje daleko od EU, gde je prosek 21,6 centa.

“Kada budemo imali evropske plate…”

Kada se povede reč o ceni struje u Srbiji, i poređenja sa EU, glavni argument protivnika poskupljenja je da “kada budemo imali evropske plate i struja može da košta kao u EU“.

Ali “evropske“ plate, a pri tome se ovde uvek misli na one nemačke ili austrijske, nemaju ni Crnogorci, Makedonci, Bosanci… pa ni Hrvati i Slovenci. A svi oni plaćaju struju skuplje nego Srbi, od 16,6 centi po kilovat-času u Sloveniji, preko 13,2 evrocenta u Hrvatskoj, do 8,7 centi u BiH i 7,8 u Makedoniji.

Ekološki trošak dobijanja struje za jedno društvo je ogroman, a plaćaju ga generacije, kroz zdravlje i time povezane više troškove zdravstva. Nemačko Ministarstvo za životnu sredinu je te troškove i izračunalo.

Pravi trošak dobijanja kilovat-časa struje iz mrkog uglja je 10,75 evrocenti po KWh a iz hidroelektrane samo 0,18 evrocenti. kod kamenog uglja cena je 8,94 evrocenta po kilovat-času, a iz nafte 8,06 evrocenti. Prirodni gas za sobom ostavlja ekološki trošak od 4,91 evrocenta, biomasa od 3,84 centa. Trošak je, naravno, najmanji kod sunca kao izvora struje, 1,18 evrocenti, odnosno vetra, 0,26 evrocenti po kilovat-času.

Ovde nema cene dobijanja struje iz lignita, najlošije vrste uglja a koja je nazastupljenija u energetici u Srbiji. Taj kilovat je, svakako, ubedljivo najskuplji ali i da je 10,75 evrocenti, kao kod mrkog uglja, to je pedeset odsto više nego što je krajnja cena za potrošača u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike