Aprilske penzije za zaposlene u potpunosti isplaćene iz budžeta Fonda

03.06.2022

10:07

0

Fond nije povukao ni jedan dinar dotacija za tu namenu iz budžeta Republike Srbije

Aprilske penzije za zaposlene u potpunosti isplaćene iz budžeta Fonda
Ilustracija - Copyright Profimedia

Isplata aprilskih penzija za kategoriju zaposlenih realizovana je u potpunosti iz sredstava Fonda PIO i za tu namenu Fond nije povukao ni jedan dinar dotacija iz budžeta Republike Srbije, izjavio je Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO.

Ovo su izuzetno povoljni pokazatelji koji su direktni indikatori ekonomske politike koju vodi Republika Srbija i koja pokazuje pravi efekat kroz funkcionisanje penzijskog sistema.

Privatna arhiva
Relja Ognjenović

- Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. januara do 31. maja 2022. godine su za 3,3 milijarde viši od planiranih Finansijskim planom, a u odnosu na prvih pet meseci 2021. godine u ovoj godini je naplaćeno više izvornih prihoda za 20,5 milijardi dinara. Finansijska struktura Fonda PIO danas je vrlo povoljna i nije iznenađenje što smo isplatu penzija za kategoriju zaposlenih, koji su najbrojniji i čine 85 odsto ukupnog broja penzionera, isplatili u celini iz izvornih prihoda Fonda - objašnjava Ognjenović.

On podseća da je 2021. godine Fond PIO prvi put, posle nekoliko decenija, za dva meseca isplatio penzije korisnicima iz kategorije zaposlenih bez angažovanja budžetskih sredstava, a na nivou cele 2021. godine dotacije iz budžeta su svedene na 14,8 odsto. Ukoliko se nastavi ovaj trend u naplati doprinosa i porastu broja zaposlenih, realno je da će u ovoj godini finansijska struktura Fonda PIO biti još povoljnija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike