Neće da smanje porez: Poljska, Švedska, Estonija i Malta blokiraju minimalni porez u EU

16.03.2022

13:44

0

Francuska je predložila kompromis da se primena novih pravila odloži do kraja sledeće godine, umesto da startuje početkom 2023.

Neće da smanje porez: Poljska, Švedska, Estonija i Malta blokiraju minimalni porez u EU
Ilustracija - Copyright Pixabay/jojooff

Poljska, Švedska, Estonija i Malta blokirale su francuski predlog kompromisa o tome kako da se primeni minimalni porez na dobit preduzeća širom Evropske unije, zadavši udarac globalnoj reformi prekograničnih poreskih pravila.

S obzirom na to da je za promenu poreskog sistema potrebna saglasnost svih 27 zemalja članica EU, francuski ministar finansija Bruno Le Mer je izjavio da će to pitanje ponovo staviti na dnevni red kada se ministri finansija sastanu u aprilu, prenosi Rojters.

Ukidaju "poreske rajeve"

Le Mer je na sastanku sa najvišim poreskim zvaničnicima zemalja EU rekao da borba za "pravičan porez traži vreme, ali je na kraju važno da poreska pravda pobedi“.

Nakon višegodišnjih pregovora, skoro 140 zemalja sveta je postiglo prošlog oktobra sporazum o minimalnom porezu od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija koji se zasniva na dva stupa, a čiji je cilj da se tehnološkim gigantima poput Gugla, Amazona i Fejsbuka oteža poreska evazija knjiženjem profita u jurisdikcijama sa niskim poreskim stopama.

Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, zagovara brzu implementaciju reformi prekograničnih poreskih pravila u Uniji.

Budući da se suočila sa nespremnošću nekih zemalja članica za promenu poreskog sistema, Francuska je predložila kompromis da se primena novih pravila odloži do kraja sledeće godine, umesto da startuje početkom 2023.

Irska i Mađarska zadovoljne

Takođe je predložila čvrstu političku opredeljenost da se ne dozvoli razdvajanje dva stuba poreske reforme, ali je Poljska rekla da je to nedovoljno i da su joj potrebne jače pravne garancije.

Švedski, estonski i malteški zvaničnici su takođe rekli da ne mogu da potpišu sporazum u sadašnjoj formi, dok su Irska i Mađarska, koje su u prošlosti izrazile veliku rezervisanost prema sporazumu, rekle da su zadovoljne.

Globalna poreska reforma bi trebalo da bude uneta u zakone svih zemalja sledeće godine, ali se već dugo smatra da je to veoma ambiciozno velikim delom zato što američka administracija nailazi na otpor da progura taj zakon u Kongresu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike