Inflacija 8,8 odsto, a evo šta je najviše poskupelo u februaru

11.03.2022

14:18

0

Autor: 24sedam

Najnoviji podaci Zavoda za statistiku ukazuju na rast potrošačkih cena u gotovo svim oblastima

Inflacija 8,8 odsto, a evo šta je najviše poskupelo u februaru
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u februaru 2022. godine, u odnosu na januar 2022. godine, u proseku su povećane za 1,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku Srbije.

Potrošačke cene, kako se navodi, u februaru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 8,8 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 1,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je kod alkoholna pića i duvana, od 2,6 odsto, dok su cene hrane i bezalkoholnih pića na drugom mestu, s rastom od dva odsto.

Kako se ističe, cene transporta veće su za 1,6 odsto, u sektoru zdravlja 1,2 odsto, a u restoranima i hotelima za 0,6 odsto.

Oprema za stan i tekuće održavanje povukla je rast od 0,4 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva 0,2 odsto, dok je pad cena zabeležen u grupi odeća i obuća, i to za 1,2 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike