Veliki zaokret na svetskim berzama: Šta je uzrok i ko su najveći dobitnici?

11.11.2020

19:37 >> 08:57

0

Veliki skok koji je juče na svetskim berzama izazvala najava vakcine protiv korone, samo je deo velikog zaokreta na staro

Veliki zaokret na svetskim berzama: Šta je uzrok i ko su najveći dobitnici?
Copyright Profimedia

Nakon velikog skoka svetskih berzi juče, kada je vest da su američki „Fajzer“ i nemački „BioNTeh“ blizu toga da završe veoma obećavajuća klinička testiranja vakcine protiv kovida-19 pogurala indekse na nove rekordne nivoe, današnji dan je bio mnogo mirniji.

Ali, to ne znači da se „ispod vode“ ništa ne dešava. Tržište nije visoko odskočilo ali su vidljive promene koje najava vakcine donosi, i što se berze tiče kao da je epidemija koronavirusa gotova, kaže za 24sedam Branislav Jorgić, direktor „Jorgić brokera“.

– Svo ovo vreme epidemije imali smo ekspanziju poslova, a time i cene njihovih akcija, firmi iz IT sektora kao i sektora dostave. Sada je najavljena vakcina kao nešto što će se pojaviti u upotrebi u skorijoj budućnosti, i investitori odmah reaguju i vraćaju se realnom sektoru kao nečemu što će u narednom periodu imati veći rast – kaže Jorgić.

Beogradska berza

Svetske berzanske turbulencije su, sasvim očekivano, zaobišle Beogradsku berzu.

-Što se tiče našeg tržišta tu je od velikih kompanija koje zavise “od sveta” samo Naftna industrija Srbije. Zbog toga se tu ništa nije desilo, ni zbog korone ni zbog vakcije. NIS-ovo poslovanje zavisi od cene nafte, a kako je ona počela da raste, tako bi možda mogla da raste i cena njihove akcije – kaže Branislav Jorgić.

Potvrda toga stiže i iz sveta, gde Mark Hafele, šef za investicije „UBS Global velt menadžementa“ za „Biznis insajder“, kaže da se kapital povlači iz kompanija koje su bile „dobitnici korone“, odnosno sektora „ostati kod kuće“ ekonomije.

Glavni razlog velikog rast berzi, oličenog pre svega u „Dau Džons“ indeksu za netehnološke kompanije, jeste najava vakcine ali, objašnjava Branislav Jorgić, to i nije jedini razlog.

– Berza je takođe procenila da su izbori u SAD završeni pobedom Džozefa Bajdena i da je tu stvar gotova, a poslednji ali ne i zanemarljiv razlog je što su kompanije počele da objavljuju podatke o poslovanju za treći kvartal i prognoze za četvrti, koje su pozitivne – kaže nas sagovornik.

Vakcina je budućnost

Investitori se, izgleda, mnogo ne uzbuđuju oko toga što američki predsednički izbori formalno nisu okončani, a neizvesnost se sa biračkih mesta preselila na sudove pred kojima se nižu tužbe – iz Trampovog tabora zbog krađe izbora, a iz Bajdenovog zbog „ometanja proglašenja predsednika“.

I dalje”na nerešeno”: Tramp i Bajden, Foto: Pixabay

Posle „vakcina novosti“ indeks pet stotina najboljih kompanija na Njujorškoj berzi, S&P 500, je skočio 4,0 odsto na novi rekord, ali je taj talas presečen politikom. Čim je vođa senatske (republikanske) većine Mič Mekoneli odbio da prizna pobedu „izabranog predsednika“ Džozefa Bajdena, rast indeksa je splasnuo na samo 1,2 odsto. No, trend je jasan.

Ljudi sa slobodnim novcem su, doduše, svesni toga da je široka upotreba vakcine još daleko, ali im im Fajzerova najava „daje nadu da će ona stići ranije nego što je očekivano, i dovesti neku vrstu normalnosti“, kaže za „Biznis insajder“ Milan Ćutković, analitičar tržišta u Aksi (Axi).

Ko su najveći dobitnici

U SAD, u novim berzanskim rekordima najveći dobitnici su u energetskom sektoru, gde je skok bio čak 14 odsto zbog naglog rasta cene nafte, objašnjavaju analitičari „Dojčbanke“. Tehnološke akcije su potonule pa je tako „Zum“ (Zoom) izgubio čak 20 odsto vrednosti zajedno sa drugim „ostani kod kuće“ firmama, poput „Netfliksa“ i „Kloroksa“ (Clorox). Sa nešto optimizma vratile su se i akcije kompanija za brodsko krstarenje i autoprevoz.

Pročitajte još:

Izvršitelji trljaju ruke: Stižu na naplatu stari dugovi, neki i zastareli

Rebalans pred poslanicima: „Deficit ne ugrožava ekonomsku stabilnost“

U Evropi ruke trljaju u „Rols Rojsu“,čije su akcije skočile 24 odsto na Londonskoj berzi (FTSE 100), a dobro je išlo i „IAG“, koji je vlasnik „Britiš ervejz“, sa rastom od 6,6 odsto.

Sve u svemu, na berzama bi trebalo da su zadovoljni i ovime „malim“ rastom, jer FTSE 100 je porastao 1,0 odsto, Euro Stoxx 50 index za 0,5 odsto a nemački DAX je pao za 0,2 odsto. Pad je zabeležen i na indeksu Šangaj kompozit, za 0,4 odsto, ali su i japanski indeks Topix i hongkonški Hang Seng porasli po procenat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike