Skok cene ulja: Zašto je jedna od osnovnih namirnica sve skuplja?

14.11.2020

10:08

0

Cena ulja je dva puta povećavana, u oktobru od pet do sedam odsto, i ponovo početkom novembra i sada ukupno poskupljenje iznosi od 10 do 13 odsto, ističu u t

Skok cene ulja: Zašto je jedna od osnovnih namirnica sve skuplja?
Pixabay

Suncokretovo ulje je u marketima od početka oktobra poskupelo od 10 do 13 odsto i građani za jedan litar ove namirnice sada treba da izdvoje i do 160 dinara.

Predstavnici Privredne komore Srbije i trgovinskih lanaca kažu da je glavni razlog skok berzanske cene suncokreta za 25 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Do tog poskupljenja je došlo zbog lošijeg prinosa na svetskom nivou, a čak je i u našoj zemlji zabeležen nešto slabiji rod.

Tržište u Srbiji je, kako ističu, stabilno, imamo dovoljno zaliha i suncokreta i ulja, i zbog toga prodajna cena nije znatno povećana, za razliku od zemalja u regionu, gde je skok mnogo drastičniji, pišu Večernje novosti.

Litar i do 160 dinara

Potrošači sada zejtin iz “Dijamanta”, “Vitala” ili “Iskona” plaćaju od 145 dinara do 160 dinara. Jeftinije se prodaju ulja pod oznakom robne marke trgovinskih lanaca, od 130 do 140 dinara.

Nema poremećaja u snabdevanju

Cena ulja je dva puta povećavana, u oktobru od pet do sedam odsto, i ponovo početkom novembra i sada ukupno poskupljenje iznosi od 10 do 13 odsto, ističu u trgovinskim lancima. To je posledica rasta cene sirovine do koga je došlo zbog lošijih prinosa suncokreta. Trgovci dodaju da nema nikakvih poremećaja u snabdevanju i da se roba isporučuje svakodnevno u dovoljnim količinama.

Aleksandar Bogunović iz PKS naglašava da proizvodnja i suncokreta i ulja prevazilazi domaće potrebe.

– Imamo dovoljno zaliha i zato se na našem tržištu poskupljenje sirovine nije toliko odrazilo na maloprodajnu cenu, dok je u regionu skok mnogi veći – ističe Bogunović.

Proizvodnja i suncokreta i ulja u Srbiji prevazilazi domaće potrebe; Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Berzanska cena suncokreta je, kako dodaje, povećana za oko 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, jer je rod na svetskom nivou, pre svega, kod velikih izvoznika, bio manji. Preliminarne procene pokazuju da će prosečna godišnja proizvodnja u Srbiji biti manja za devet odsto. Prošle i pretprošle godine smo proizveli oko 730.000 tona ove uljarice.

Najviše izvozimo u region

– Za prvih devet meseci ove godine izvezli smo oko 128.000 tona suncokreta, što je za šest odsto više u odnosu na isti period lane – navodi Bogunović, i dodaje da tu sirovinu najviše plasiramo u zemlje regiona.

Pročitajte još: Domaći kiseli kupus s tezge slađi nego sa rafa

Pročitajte još: U planu gradnja luksuznih hotela i apartmana na Kopaoniku

Miloš Janjić, direktor Produktne berze u Novom Sadu, kaže da je suncokret loše rodio, ne samo kod nas, već i u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Poslednje što se kod njih trgovalo bila je cena između 39 i 40 dinara za kilogram, ali nije bilo realizacije.

Prema rečima Vukosava Sakovića, iz Udruženja “Žita Srbije”, suncokret je prošle godine plaćen 31 dinar za kilogram, a sada je išao i do 37 dinara.

– Nema drugog razloga da poskupi ulje osim toga što je otišla cena suncokreta. Poskupelo je svuda u svetu, jer je došlo do eksplozije cene sirovine. Manje je rodilo, velika je tražnja, i kako je žetva odmicala, tako je ulje poskupljivalo – kaže Saković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi