To je taj dan: 100 evra dobija onaj ko 16 godina ima danas

13.01.2022

08:32

0

Autor: 24sedam

Zakon o novčanoj pomoći zbog kovida 19 za mlade stupio je na snagu, tako da se tačno zna ko će sve dobiti novac

To je taj dan: 100 evra dobija onaj ko 16 godina ima danas
Слика 1 - Copyright Promo/Ministarstvo finanisja

U cilju kontinuirane podrške stanovništvu usled pandemije virusa kovid 19, Vlada Republike Srbije omogućava svim državljanima Republike Srbije od navršenih 16 do navršenih 29 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, da u februaru dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra. Iznos u dinarskoj protivvrednosti je tačno 11.758,56 dinara, istakao je ministar Siniša Mali na Instagramu.

Zakon o državnoj pomoći mladima je danas, 13. januara 2022, stupio na snagu, i to otklanja dilemu ko dobija a ko ne dobija pomoć. Iznos se znao i ranije, ali je od dana stupanja na snagu zakona zavisilo kada je presek za kategoriju napunjenih 16 i nenapunjenih 30 godina.

- Svi državljani koji zaključno sa današnjim danom (i danas) napune 16 godina, imaju pravo na pomoć, kao i svi oni koji (tek) od sutra pune 30 godina u ovoj godini. Ako su danas ili pre ovog datuma napunili 30 godina, onda nemaju pravo na pomoć - pojasnio je ministar finansija.

Prijave za novčanu pomoć predaju se od 15. do 30. januara 2022. godine na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs. Za prijavu je potrebna važeća lična karta.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broja lične karte i imena banke), zavodi se prijava, čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu.

Ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Nakon obrade prijave, prijavljeni državljanin će iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

- Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave - naveo je ministar Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike