Zaslužili su upola veću platu: Od polugodišta učiteljima u boravku deblji novčanici

12.01.2022

08:16

0

Učiteljima i učiteljicama koji rade sa decom u produženom boravku škola u Beogradu zarada će biti uvećana od početka nastavka školske godine

Zaslužili su upola veću platu: Od polugodišta učiteljima u boravku deblji novčanici
Ilustracija - Copyright Profimedia

Učiteljicama i učiteljima koji rade u produženom boravku u Beogradu će, od drugog polugodišta, plata biti uvećana za skoro 50 odsto, rečeno je u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Nastavno osoblje će umesto sadašnjeg minimalca dobijati oko 50.000 dinara, koje finansira Grad Beograd.

Beograd izdvaja novac za zarade 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola. Iz kase Sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini. U odnosu na lane, broj nastavnika na "platnom spisku" je povećan sa 285 na 296.

Povećanje preko ugovora o delu

Broj prosvetnih radnika koji rade sa učenicima nižih razreda pre ili posle nastave u poslednje tri godine se povećava.

- Našli smo način za povećanje plata učitelja zaposlenih u produženom boravku po modelu zaposlenih u gradskoj upravi, koji rade po ugovorima o delu. Dnevnica će biti povećana sa sadašnjih 1.666 dinara na oko 2.300 dinara, što je značajno uvećanje. Inicirali smo povećanje, jer smatramo da je opravdano i neophodno - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje.

Grad finansira plate učiteljica i učitelja, koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju početkom septembra. Interesovanje za ovaj oblik nastave je ogromno jer značajno olakšava roditeljima, ali zbog ograničenih mogućnosti, nisu sve škole u mogućnosti da izađu u susret mamama i tatama koji rade.

Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Inicijativu pokreće Savet roditelja, a neophodno je da "zeleno svetlo" da Nastavničko veće, a konačnu odluku donosi školski odbor.

Broj dece u boravku se povećava iz godine u godinu. U prošloj školskoj godini, u školama koje su imale potrebu za ovim vidom nastave boravilo je između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece čije učitelje u boravku finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.

Produženi boravak je besplatan, a roditelji plaćaju užinu i ručak, u zavisnosti od toga kako je ishrana organizovana u školi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike