Milioni u igri: Koliko je Novaka Đokovića mogao da košta skandal u Australiji

11.01.2022

19:33

0

Svetski skandal o sprečavanju ulaska najboljeg tenisera sveta u Australiju, jedna je od situacija koja u životu sportskih zvezda može da ostavi priličan trag, ne samo zbog eventualnog gubitka novčane nagrade

Milioni u igri: Koliko je Novaka Đokovića mogao da košta skandal u Australiji
nole8 - Copyright Tanjug/AP

Oči sveta u poslednjih desetak dana uprte su u Australiju i njene carinske, sudske i političke vlasti koje se upinju da onemoguće ulazak najboljeg svetskog tenisera u zemlju, gde je trebalo da odigra turnir u Melburnu.

Saga sa spornim medicinskim izuzećem Novaka Đokovića od pravila koja važe zbog pandemije kovida 19 u zemlji u kojoj je u oktobru 2021. okončano 18-mesečno zaključavanje, još nije gotova. Nakon odluke suda o poništenju odluke o ukraćivanju vize i deportaciji, poslednju reč ima ministar za imigraciono pravo, Aleks Hok, koji ima diskreciono pravo da ipak zabrani ulazak Đokoviću u zemlju. Odluka se očekuje sutra.

Gubitak sponzora najveća kazna

Ovakav, za čitav sportski svet neželjeni ishod, imao bi i svoje finansijske posledice. Direktna posledica je da Novak ne bi mogao da igra turnir koji je osvojio devet puta, a na kome je ove godine rekordni nagradni fond - 75 miliona australijskih dolara (47,5 miliona evra).

Za pobednika prvog turnira u sezoni ove je godine povećana nagrada čak 60 odsto, i on će zaraditi 4,4 miliona australijskih dolara, odnosno 2,8 miliona evra. Naravno, ni Đoković ni iko drugi neće otići iz Australije sa toliko novca, jer država od tog iznosa uzima, prema podacima Mytennisq.com - 32,5 odsto.

Ali gubitak od "čistih“ 1,9 miliona evra nije potencijalno i jedini gubitak koji bi mogao da trpi zbog skandala sa ulaskom u zemlju Đoković, inače prvi po zaradama tenisera u prošloj godini sa više od devet miliona dolara od turnira. Gubitak bi mogao da bude i u novcu sponzora, što je veoma ozbiljna stavka u prihodima vrhunskih sportista, a pogotovo tenisera.

- U prihodima nekih sportista zarade od sponzora su veoma velike i ozbiljno se vodi računa o posledicama koje bi neki potez mogao da ima. I kod sponzora i kod sportista – kaže za 24sedam Zoran Stojadinović, naš uticajni sportski menadžer.

Ako je tema kontroverzna, moguć je i dobitak

Đokovića australijske vlasti sumnjiče da je dao netačne podatke o svom zdravstvenom stanju, što je za ovu zemlju koja je imala ozbiljne probleme sa kovidom ali i čiji su građani „trpeli“ ozbiljne epidemijske mere, veoma vruće političko pitanje.

AP photo
 

A kada su teme „vruće“, odnosno kontroverzne, i sponzori su osetljivi na svoj korporativni imidž i brend svojih proizvoda.

- Kada su u pitanju opijati, dopinzi, nasilje, da ne govorimo o ubistvima i slično, publicitet je uvek negativan pa su i takve reakcije sponzora. Ali ako je tema kontroverzna, pa ima i onih koji su za i koji su protiv, stvari ne možemo gledati crno bele. Cela stvar može da bude i pozitivna za igrača, pogotovo ako pokaže nekakav svoj stav, drskost ili snagu. To može da se svidi sponzorima, pogotovo kada se radi o nekome ko to nije pokazivao na taj način. Ali, konkretno kod Đokovića, situacija je drugačija i on iz svega ovoga svakako izlazi kao pobednik i ovaj publicitet može samo da mu koristi – kaže Stojadinović.

Kontekst u kojem se sve ovo događa, a to je pandemija i s njom povezana vakcinacija, je svakako vruća tema. Đoković se nije izjašnjavao da li je vakcinisan, a iz „procurelih“ transkripata njegovih razgovora sa carinskim organima Australije vidi se da nije, ali da je preležao koronu i to dva puta.

- Očigledno je da je broj onih koji su protiv vakcinacije jednak ako ne i veći od onih koji su za nju, tako da tema jeste kotroverzna. Ljudi su ionako umorni od kovida, epidemijskih mera i za mnoge ovaj publicitet svakako nije u negativnom kontekstu – smatra Stojadinović.

Igra se za pare, a bogtstvo stiče od reklame

Iako je Đoković poslednju sezonu završio prvi na listi ATP po zaradi od nagrada, inkasirajući gotovo koliko i četvrti, peti i šesti zajedno, on je čak i među teniserima daleko od toga da prednjači u parama od reklama i sponzora.

Iako se sa 20. Grend slem pobeda u karijeri izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom na večnoj listi najtrofejnijih tenisera sveta, i bio prvi teniser koji je probio granicu od 150 miliona dolara od turnira, Đoković i dalje zaostaje za neprikosnovenim Federerom.

Na „Forbsovoj“ listi najplaćenijih sportista, iz juna 2021. godine, Đoković je na 46 mestu, a Federer na sedmom. U avgustu iste godine „Forbs“ je procenio Đokovićev godišnji prihod na 38 miliona američkih dolara, dok su najplaćeniji bili Rodžer Federer (91 milion), Naomi Osaka (60 miliona) i Serena Vilijams (42 miliiona). Federer u sezoni 2020. praktično nije ni igrao zbog operacije kolena, pa je gotovo ceo njegov prihod od sponzora.

I Đoković novac dobija od sponzora, među kojima su najveći ugovori oni sa proizvođačima sportske opreme „Asiksom“, „Lakostom“ i „Hedom“, kao i proizvođačem satova „Abloom“ (Hublot).

Prema proceni „Selebriti net vort“ (Celebrity Net Worth), Đoković je u karijeri zaradio 220 miliona dolara, od čega više od 150 miliona od turnira.

Prošle godine Đoković i „Lakost“ produžili su ugovor o sponzorstvu do 2025. godine. Cena nije objavljena ali procenjuje se da je veća nego iz ugovora iz 2017 godine, kada je bila 9,4 miliona evra godišnje.

Skandali koji su odneli milione

Po svemu sudeći, Đoković neće zbog ovog australijskog skandala, kada je dobio vizu, pa mu je uskraćena, trpeti finansijske posledice od sponzora ali neki drugi slučajevi poznatih sportista pokazuju da negativan publicitet nije nimalo naivna stvar.

Kao što je istakao Zoran Stojadinović, doping i droge su siguran gubitak popularnosti i sponzora i to su osetili biciklista Luis Armstrong, Marija Šarapova (oboje doping), Majkl Felps (marihuana). Samo Armstrong je izgubio ugovore vredne 150 miliona dolara od „Najkija“ i proizvođača piva „Anzhauer-Buš“.

Profimedia
Ostao bez titula i 150 miliona evra: Luis Armstrong

Čak i kada tema nije, bar u nekim delovima sveta, toliko kontroverzna kao što je bračna prevara, sponzor može da proceni da je to nedopustivo ponašanje. Tako je bez 22 miliona od „AT&T-a“, „Bjuika“ i "Getorejda“ ostao svetska golferska legenda Tajger Vuds, kao i engleski fudbalski reprezentativac Vejn Runi.

Da ni laganje u javnosti nije prihvatljivo, procenili su sponzori „Spido“ i „Ralf Loren“, kada je višestruki olimpijski plivač Rajan Lokti razotkriven u „priči“ o lažnom napadu i pokušaju otmice na Olimpijadi u Riju.

Zbog medicinskih razloga sponzore je izgubio i čuveni Medžik Džonson, koji je 1991. godine ostao bez ugovora vrednih 25 miliona dolara kada je objavio da je HIV-pozitivan. Ali, to su bila neka druga vremena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike