Dodatni prihod: Kako gajenje breskve može biti isplativo čak i na malom posedu

13.10.2020

17:45 >> 10:01

0

Dragan, IT inženjer, sve što napravi i proda brzo i lako – onlajn

Dodatni prihod: Kako gajenje breskve može biti isplativo čak i na malom posedu
Copyright AgroTV

IT inženjer Dragan Marić odlučio je da deo svog slobodnog vremena posveti gajenju breskve. Ali, kako je njegov posed u selu Vitoševac kod Ražnja, u Nišavskom okrugu, mali jedini način da proba da se zaradi bio je da to što ubere i preradi, rekao je za AgroTV.

Dragan se odlučio za sok, kompot i džem a znanje iz njegove „prve profesije“ pomoglo mu je da to što napravi i proda brzo i lako – onlajn.

-Ideja je bila da krenemo sa voćarstvom iako se moja porodica uglavnom bavila ratarstvom. Rešio sam da se oprobam na manjem zasadu, od 25 ari, pola kajsija a pola breskva. Uložio sam sve pare od prvog frilenserskog posla, oko 400 evra za sadnice i pripremu zemljišta, i još toliko za zaštitu, okopavanje i sve ono što je potrebno do prvog ozbiljnijeg roda – priseća se početaka Marić.

Kao za sebe: Sve što može od breskve, po maminom receptu, AgroTV

Posle dve, tri godine je došlo je vreme da se sa rodom nešto i radi.

Kad je mali posed prednost

Dragan Marić ističe da je upravo prerada voća iz malog zasada pokazala veliku prednost.

– Mi imamo mogućnost da izaberemo samo zrelo voće, i to prirodno sazrelo, samo dodamo vodu i upakujemo naš proizvod prve klase. Oni koji imaju velike površine pod voćem, verovatno teže mogu to da postignu na ovaj način – kaže Marić.

– Prodaja na pijacama nije bila solucija, i zbog obaveza na poslu i zbog toga što se to finansijski ne isplati, pa smo pokrenuli preradu – rekao je Dragan za AgroTV.

Prerađeno je, naravno, trebalo i da se plasira. Kao IT-jevac po profesiji, koji između ostalog radi i sajtove za onlajn prodaju, Dragan je „poslušao sopstvene preporuke“ koje je godinama davao drugima i krenuo u trgovinu preko interneta.

– Hteo sam da sam probam da li internet prodaja radi u Srbiji. U početku sam možda bio malo i skeptičan, ali već posle petnaest, dvadeset dana pala je prva prodaja. Baš sam bio srećan, i zbog prodaje i zbog toga što je počelo da se ostvaruje nešto u šta sam verovao. Već prve godine smo prodali sve što smo napravili, a finansijskoj dobiti se nismo ni nadali. Samo mi je bilo važno da vidim da li to sve ima smisla, da mogu da planiram drugu godinu – objasnio je Dragan.

Ne zaboraviti – ambalaža je skupa

Ta prva godina proizvodnje prerađenog voća je zahtevna i finansijski. Potrebno je tu naći kvalitetno pakovanje za proizvod, namenske kutije za transport malih količina, uraditi nalepnice, kontrole, pozicionirati se na društvenim mrežama…a sve to košta.

– Ljudi bi trebalo da znaju da ambalaža učestvuje u ceni velike tegle kompota više od pedeset procenata – kaže Dragan.

Sasvim drug set problema je plasman onlajn.

Od svežih samo slast: Nema profita na maloj proizvodnji, Foto: Profimedia

– Tu ljudi moraju da budu spremni na mnogo posla -od dobrih etiketa do dobrog oglasa na vebsajtu, fotografija na društvenim mrežama… sve do stalne komunikacije sa potencijalnim klijentima. Džaba vam sajt ako ljudi čekaju pet dana a vaš odgovor mejlom. Ja se trudim da odgovorim u roku od nekoliko sati, da li može, kojom službom i kada stiže pošiljka…- zaključuje Dragan Marić.

Ali ne žali truda jer kupaca ima, evo, već tri godine. Čak i onih koji su sproveli svoje „testove“ proizvoda.

– Jedna gospođa je zvala da se zahvali na proizvodu i pritom rekla da je namerno ostavila jednu teglu otvorenu da bi videla da li će da se breskva (brzo) pokvari, da bi bila sigurna da ne stavljamo nekakav konzervans – priča anegdotu Dragan.

Prerada breskve Mariću sada omogućava solidan sekundarni izvor prihoda, ali kako tražnja raste iz godine u godinu sada već ima ideju da to se potpuno posveti ovom poslu i proširi i zasad i asortiman.

Proda sve što napravi: Draganov “magacin”, Foto:AgroTV

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: AgroTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike