Nedimović: Zakon o sezonskim poslovima suzbija rad na crno

18.11.2021

15:17

0

Zakon, koji se primenjuje od 2019. godine, donet je s ciljem da se poslodavcima olakša prijava radnika

Nedimović: Zakon o sezonskim poslovima suzbija rad na crno
Ministar Branislav Nedimović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi idealno rešenje za suzbijanje rada na crno, a da su pri tome zadovoljni i radnici i privatni sektor i država.

Gostujući na panelu u okviru završne konferencije projekta "Javno-privatni dijalog za razvoj“, koji se danas održava u beogradskom hotelu "Metropol“, Nedimović je naveo da je ovaj Zakon sproveden na inicijativu privatnog sektora, a u saradnji sa NALED-om.

- Od ovog Zakona nema boljeg rešenja jer od njega država ima koristi, sistem prijave radnika je jednostavan i nema više potrebe da inspekcija juri neprijavljene radnike - kazao je ministar.

On je objasnio da je problem sa sezonskim radnicima uvideo još dok je bio na funciji predsednika opštine, kada su mu se poljoprivrednici javljali sa problemom isplate sezonskih radnika koja je obavljana "na crno“, kao i sa problemom povreda na radu neprijavljenih radnika.

Dodao je da se kada je počeo da obavlja funkciju ministra obratio NALED-u za pomoć i istakao da se ovim Zakonom reguliše i pitanje angažovanja stranaca koji dolaze u našu zemlju na sezonski rad.

Ovaj zakon, koji se primenjuje od 2019. godine, donet je s ciljem da se poslodavcima olakša prijava radnika i do 2021. je prepolovio sezonski rad na crno.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug