Izjednačene otkupne cene svinja i junadi

25.11.2020

13:55 >> 16:22

0

Cena za junad jednaka je prodajnoj ceni utovljenih svinja, što se ne pamti na tržištu Srbije

Izjednačene otkupne cene svinja i junadi
Copyright Foto: Promo/EFSA

Kako ističe rok za prodaju junadi uz državne podsticaje od 20.000 dinara, otkupljivači drastično smanjuju cene na tržištu. Prema informacijama iz Udruženja “Agroprofit”, za junad holštajn rase proizvođačima se trenutno nudi 150 do 160 dinara po kilogramu, uz rok isplate od 30 do 60 dana.

– Ova cena jednaka je prodajnoj ceni utovljenih svinja, što je situacija koja se odavno ne pamti na tržištu Srbije. Mnogi stočari pritisnuti kreditnim obavezama pristaju da prodaju i po ovoj ceni. S druge strane, otkup junadi simentalske rase, koja je skuplja, potpuno je stao. Izuzev najava o novom mogućem izvozu, nemamo drugih informacija – kažu u ovom udruženju.

Kako naglašavaju, deo izvoza preko nekih firmi išao je za Bosnu i Hercegovinu, i to po dobroj ceni, ali su to bile manje količine. Procenjuje se da je u poslednjih mesec i po dana izvezeno više od 4.000 junadi, ali u štalama i dalje ostaje oko 6.000 komada kvalitetne robe, dok država paketom pomoći od oko dva miliona evra pokušava da stimuliše otkup.

Branislav Nedimović; Tanjug/Zoran Žestić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno u medijima izjavio da se uskoro očekuje izvoz junećeg mesa u Jordan, Liban i Egipat, kao i dalje važi ponuda naše junetine za Kinu.

Dosadašnja prodaja junadi iz Srbije na libansko i izraelsko tržište ostvarena je preko kupaca iz Hrvatske i Libana.

Pročitajte još: Po potrošnji ulja Srbija u vrhu Evrope: Da li su moguća nova poskupljenja?

– Probleme sa prodajom imaju gotovo sve zemlje u okruženju. U Hrvatskoj na isporuku čeka oko 20.000 junadi. Cena u ovoj zemlji je trenutno 1,70 evra po kilogramu. Međutim, u Hrvatskoj se pojavila bolest plavog jezika kod ovaca, pa je pitanje da li će se to odraziti na izvoz govedine – kažu u ovom udruženju.

I pored trenutno lošeg stanja u ovom sektoru očekuje se da bi u narednih nekoliko meseci moglo da dođe do rasta cena junetine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike