Hoćemo li plaćati zejtin 230 dinara?

04.09.2021

07:33 >> 12:06

0

Jestivo ulje je već preskupo u radnjama a stari rod suncokreta se danas, pred žetvu plaća mnogo više nego prošle godine pa je pitanje samo koliko će još

Hoćemo li plaćati zejtin 230 dinara?
Profimedia

Ono što se ovih dana događa na tržištu suncokreta u Srbiji  i regionu trebalo bi da zabrine svakog potrošača koji već gunđa zbog previsokih cena jestivog ulja u prodavnicama.

Cena suncokreta koja se ovih dana postiže, i to pre žetve koja je trenutno odložena zbog kišnog vremena,  prosto je neverovatna. Na ionako veliku cenu iz prošle godine, ove se suncokret plaća još 56 odsto više. A kada se od tog suncokreta napravi ulje, ono sigurno neće zadržati ni ovu „paprenu“ cenu od 160 do čak 200 dinara, koliko se viđa po rafovima srpskih supermarketa.

Ulja će biti ali po koliko

U resornom ministarstvu ne očekuju probleme s uljem na tržištu jer će Srbija posle žetve imati sasvim dovoljno suncokreta za sopstvene potrebe. A i Republička direkcija za robne rezerve, kažu, ima dovoljno ulja da interveniše u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevenosti domaćeg tržišta. Međutim, nije pitanje da li će ulja biti, već po koju cenu a tu se s robnim rezervama nerado interveniše.

– Cena će sigurno ići naviše, jer to su domaći uljari već tiho i najavili. Ako se neposredno pre žetve plaća za kilogram suncokreta 55 ili 56 dinara, što je mnogo više nego prošle godine kada je takođe vila „jaka“ cena, onda možemo da budemo sigurni da će krajnji proizvod poskupeti – kaže za 24sedam Žarko Galetin, agroekonomski stručnjak i nekadašnji dugogodišnji direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Prošlog septembra, u vreme posle žetve, suncokret se u Srbiji plaćao 36 dinara za kilogram (bez PDV).

Valjda neće toliko…

Koliko će poskupljenje biti ne zna se, ali ako se poigramo brojkama i od aktuelne prosečne cene zejtina po radnjama od 180 dinara za litar oduzmemo PDV (10% na jestivo ulje) a onda oduzmemo polovina kao troškove koji nisu vezani za sirovinu, sa povećanjem ostatka za 56 odsto, dođemo na maloprodajnu cenu od 230 dinara za litar.

– Zejtin će sigurno poskupeti ali sigurno ne u procentu u kom poskupljuje sirovina. Uljari su tu veoma ažurni, nisu kao pekari koji godinama ne povećavaju cene hleba bez obzira kako se kreće pšenice. Fabrike obično imaju argument da spuste cene u otkupu „pretnjom“ uvoza sirovog ulja iz regiona ali sada su cene svuda visoke i to „ne pali“ – objašnjava Galetin.

Rekordne cene

Suncokret se ovih dana na tržištu prodaje po rekordnim cenama od više od 470 evra po toni a pojedini prodavci traže i 480 evra jer ga nema dovoljno.

Miloš Janjić, direktora Produktne berze, za „Večernje novosti“ je rekao da se ne zna koliko će cena rasti ni kod nas ni u regionu, i da je realno da poskupi i ulje.

Dobra zarada za ratare ove godine: Polje suncokreta, Foto: Pixabay

– Srbija trenutno ima konkurentne cene ulja u regionu, jer se, prema našim analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 21 do 220 dinara a u Mađarskoj  200 do 250 dinara– kaže Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

Pročitajte još:

Za cenu ulja u Srbiji je referentno tržište u crnomorskom regionu, a tamo je sirovo suncokretovo ulje sada na nivou od 1.300 do 1.330 dolara po toni. A ta cena je još i manja od one koja je bila na proleće – 1.600 dolara po toni.

Žarko Galetin kaže da potrošači u Srbiji moraju da se pomire s tim da se nalaze u periodu visokih cena hrane, kako mesa tako i sve druge.

– Država bi trebalo da povede računa i o uvozu, da nam se ne događa da kao zemlja izvozimo kukuruz, kao hranu za svinje a onda uvozimo to meso iz Hrvatske i Makedonije umesto da podstičemo našu proizvodnju. Ili da izvozimo pšenicu a onda kupujemo u trgovinskim lancima tuđ hleb – napominje Galetin.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti