Posao zlata vredan: Tri generacije porodice Radovanović kaleme lozu

26.01.2021

06:52 >> 08:46

0

Reč je o proizvodnji nekoliko stotina hiljada sadnica, koje ovo gazdinstvo uglavnom sadi pored reke Morave

Posao zlata vredan: Tri generacije porodice Radovanović kaleme lozu
Copyright Promo/Agro TV

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Radovanović iz Milutovca, kod Trstenika, uzgaja sadnice šljiva, jabuka i krušaka, kao i lozne kalemove koje uspešno plasira na srpsko, ali i na inostrano tržište.

Naime, reč je o proizvodnji nekoliko stotina hiljada voćnih i loznih kalemova koje ovo gazdinstvo uglavnom sadi pored reke Morave.

Domaćin Pera Radovanović za Agro TV ističe da se radi se o porodičnom poslu u koji su uključene tri generacije ovog poljoprivrednog gazdinstva, a koji se već decenijama uspešno obavlja.

Promo/Agro TV

– Lozne kalemove radimo još od šezdesetih godina, a voćni sadni materijal radimo oko 30 godina i od tada nismo prestajali sa proizvodnjom – kaže, za Agro TV, kalemar Pera Radovanović.

On dodaje da se radi cele godine, a da je posao smanjen kada dođe decembar, jer se tada više odmara.

Promo/Agro TV

– Čim prođe Božić, počinje stavljanje podloga, a u martu već počinje kalemljenje. Ukupno imamo 50.000 sadnica, ali ovo nije siguran posao za sve, jer tržište nije stabilno – navodi on, i ističe da njegova porodica živi 40 kilometara od zemlje koju su zakupili.

Kalemari iz ovog kraja nisu poznati samo u Srbiji, već i u svetu. Naime, svake godine se iz ovog dela zemlje plasiraju na naše i svetsko tržište milioni jedinica sadnog materijala.

Za obradu velikih površina na kojima se proizvode sadnice potrebne su i brojne mašine za kvalitetno obrađivanje zemlje i održavanje rasadnika.

Domaćin ističe da kada se sa njima skidaju voćne sadnice, najbolje se pokazao specijalizovani plug koji radi već decenijama i, uprkos svojoj jednostavnosti, u stanju je da u toku jednog dana skine i do 100.000 sadnica

Istovremeno, za obradu i ubiranje sadnica potreban je i veliki broj radnika, pa poljoprivredno gazdinstvo Radovanović svake godine angažuje na desetine njih.

Nakon završnih radova, sadnice se prevoze do specijalizovanih trapova u kojima se čuvaju do proleća, kada se dalje plasiraju na tržište.

Promo/Agro TV

– Sve sadnice se pažljivo pregledaju i klasiraju. One se odvajaju prema kvalitetu, pa se kasnije na taj način i plasiraju na tržište, koje je zahtevno. Kvalitet je presudan za njihovu dalju uspešnu prodaju – kaže Radovanović.

Pročitajte još

Za proizvodnju voćnih i loznih kalemova, pored velikog iskustva potrebna je i posvećenost, jer se radi o isplativnom poslu, ukoliko se uloži veliki rad i primene sve neophodne agrotehničke mere za dobijanje kvalitetnih sadnica.

– Sadnice najbolje uspevaju na rastresitom zemljištu pored reke Morave, pa smo zato i zakupili nekoliko hektara na tom području – naglašava Radovanović.

Svake godine ovo gazdinstvo proizvede na desetine i stotine hiljada sadnica koje su prepoznate na tržištu kao veoma kvalitetne, te porodica Radovanović nema problem sa njihovim plasmanom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike