Eutanazirane svinje zbog kuge u Aleksincu

03.02.2021

09:34 >> 09:35

0

Ostale životinje nisu ugrožene

Eutanazirane svinje zbog kuge u Aleksincu
Copyright Profimedia

U selu Mozgova kod Aleksinca vurus afričke svinjske kuge potvrđen je u dva domaćinstva, zbog čega je eutanazirano 11 životinja.

Regionalni krizni centar za suzbijanje afričke kuge, koji pokriva pet okruga, sa sedištem u Nišu preduzima sve mere kako se bolest iz aleksinačkog sela Mozgova ne bi proširila, piše RTS.

U jednom od domaćinstava u kome su veterinarske službe pronašle virus, prostor je dezinfikovan, a životinja više nema jer su sve eutanazirane.

Iako su meštani strahovali da će sve svinje biti eutanazirane, postignut je dogovor pa veterinarske službe po nalogu Regionalnog kriznog centra trenutno popisuju svinje i rade analize krvi.

Pročitajte još

“Najvažnija od svih tih mera je da će se pratiti situacija, bez nekih za sada rigoroznih mera u smislu eutanazija svinja svih, klanja svinja i tako”, navodi Miroljub Marjanović iz Veterinarske inspekcije Nišavskog okruga.

Epizootiolog Veterinarskog instituta u Nišu Zoran Raičević napominje da ljudi ne mogu da obole, ali mogu mehaničkim putem pomija i otpadaka hrane prenositi bolest.

Kako se navodi, ostale životinje nisu ugrožene, a za nesmetan uzgoj svinja u Mozgovu potrebno je da 40 dana ne bude registrovan nijedan slučaj zaraze.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike