Stočari da se strpe: Svinje će koštati 1,28 evra žive vage, jagnjad 2,13

21.04.2021

09:01 >> 09:04

0

Ministar poljoprivrede najavio je primarnim proizvođačima povećanje cena mesa do Uskrsa a tržište je već reagovalo

Stočari da se strpe: Svinje će koštati 1,28 evra žive vage, jagnjad 2,13
Copyright Foto: Promo/EFSA

– Krajem prošle nedelje svinje su koštale od 115 do 120 dinara po kilogramu, a sada će ići na 140 do 150 – najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović a tržište je odmah reagovalo. Cene svinjskog mesa porasle su zbog najave da će država otkupom mesa intervenisati na tržištu.

Cena ne raste samo kod svinjara. Udruženje “Agroprofit” zabeležilo je minulog vikenda rast cene utovljene junadi – sa 2,10 na 2,20, pa i 2,25 evra za kilogram žive mere u srednjem Banatu , javlja „Poljosfera“.

Stočari su dve, tri nedelje odbijali niske ponude, a to je bila i preporuka Udruženja. Oni koji su obezbedili novac za prolećnu setvu su mogli da sačekaju bolju cenu. Iz „Agroprofita” kažu da stočari nude junad holštajn rase ali i da tovljači tvrde da bez 2,30 evra/kg neće prodati svoja grla.

Pitanje je koliko je to u ovom času realno. Državni dogovori o izvozu junadi u Iran i Siriju nisu ušli u završnu fazu i nije realno očekivati da se za 30 dana obave sve formalnosti. Izvoz u Liban je sporadičan i u tom poslu ima više posrednika, pa je veliko pitanje da li će nova cena junadi od 2,20-2,25 biti prihvatljive za kupce iz Libana.

Međutim, ako se šire otvore turističke sezone u Albaniji, Grčkoj i Crnoj Gori, mogući je i novi rast cene junadi, jer naša zemlja ima najkvalitetniju junad u regionu. Pojedini izvoznici, zbog nižih cena žive junadi, pokušali su kupovinu u Rumuniji, ali su brzo odustali i pokušavaju da preuzmu grla od naših farmera, navodi Udruženje.

Država prinuđena da reaguje

Državna je nedavno odobrila državni otkup mesa kao meru za stabilizaciju tržišta i ona će najverovatnije početi da se primenjuje od četvrtka, javlja „Politika“.

Ministar Nedimović je najavio povlačenje 15.000 tovljenika svinja koje će robne rezerve preuzeti od uzgajivača. Stočari će zauzvrat dobiti nove količine kukuruza što bi smanjilo trenutne visoke troškove proizvodnje. Ovom intervencijom predviđeno je da tovljači, koji duguju, vrate svinje robnim rezervama što bi smanjilo pritisak na tržište.

Nedimović kaže da je i sama najava ove državne mere uticala na postepeno smirivanje tržišta i rast otkupnih cena.

Pročitajte još:

– Do kraja prošle nedelje svinje su koštale od 115 do 120 dinara po kilogramu, a sada već idu na 140 do 150 dinara u pojedinim klanicama. Govedina je sada od 2,05 do 2,10 evra, jagnjetina je bila 220 a očekuje se da će, pre Uskrsa, skočiti i na 250 dinara po kilogramu – naglasio je on i dodao kako smatra da ovo neće ugroziti potrošače i dovesti do poskupljenja mesa u trgovinama i mesarama, već da se pred praznike očekuju akcijske cene.

Cene su niske ne zbog toga što mesna industrija ubire esktraprofit već je tržište generalno palo. Mesna industrija kao i proizvođači mesa globalno trpe verovatno najveći uticaj zdravstvene krize. Na mnogim tržištima postoje veliki viškovi a globalna cena mesa prošle godine u proseku je pala za 4,5 odsto u odnosu na 2019. godinu. Cena svinjetine pala je za 3,6 procenata, a govedine za 1,4.

Prema podacima Privredne komore Srbije kod nas je evidentiran pad potrošnje za oko 20 odsto. Uzgajivači junadi u Srbiji navode da je prošla godina bila jedna od najtežih za stočarstvo zbog povećanih troškova proizvodnje i smanjenog plasmana, najviše usled pada prometa u ugostiteljstvu ali i u domaćinstvima. Država je u 2020. intervenisala kroz otkup tovnih junadi vredan dva miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike