Sve što uzgoje prodaju: U plastenicima Tošovića ne staje se cele godine

28.04.2021

18:05 >> 09:54

0

Podno Javora u dolini Moravice, sada već tri generacije Toševića gaje sezonsko povrće u plastenicima

Sve što uzgoje prodaju: U plastenicima Tošovića ne staje se cele godine
Copyright Rade tri generacije;: Tošovići na poslu, Foto: Agro TV

Iako je kraj oko Ivanjice na dobar glas došao među poljoprivrednicima i potrošačima po krompiru, porodica Voja Toševića iz Radaljeva se ipak opredelila da se posveti proizvodnji povrća. I nisu pogrešili, kako su ispričali za serijal “Biram selo“ Agro TV.

Podno Javora u dolini Moravice, sada već tri generacije Toševića gaje sezonsko povrće u plastenicima na pola hektara i još na hektar na otvorenom. Ali to nije sve čime se bave.

Šljiva “za kazan“

Na parceli Jovoravan Vojo ima 600 stabala šljive koja ove godine treba da bude u punom rodu, sa 20 do 25 tona, “sve za kazan“. Tošovići ih imaju četiri a u “planu“ najmlađeg  Jovana je i izgradnja mini distilerije.

– Odabrao sam “čačansku lepoticu“ jer je noviji sortiment, srednjerana šljiva koja cveta pre “čačanske rodne“ i “stenleja“ i već formira plodove u vreme kada mogu da stegnu kasni prolećni mrazevi i nanesu štetu – kaže Vojo Tošović.

– Na našem gazdinstvu glavna delatnost je proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru ali tu je nešto malo voćarstva i stočarstva – ističe domaćin Vojo Tošević.

Proizvodnja povrća je raznovrsna, uzgajaju razne vrste karfiola, kupusa, rotkvica, paprike, luka, spanaća, paprike, paradajza, krastavaca… sve do ukrasnog bilja. Od voćaka tu su šljive, i “čačanska lepotica“ tu stasava već petu godinu, a u planu je proširenje na još jednu parcelu. Do pre tri godine imali su i proizvodnju malina, ali su to “ugasili“.

Uz voće i povrće, za potrebe domaćinstva drže se i četiri krave i nekoliko svinja.

Tošovići se povrtarstvom bave poslednjih tridesetak godina, ali u poslednjoj deceniji ta proizvodnja je modernizovana i koriste se plastenici.

“Glavni” kazandžija: Jovan Tošović mašta o destileriji; Foto: Agro TV

– Imamo i proizvodnju rasada, s kojim se kreće već u januaru. Od zelene salate do ukrasnog bilja, plodoredom, negde dve negde i tri kulture, plastenik je cele godine u funkciji, Što se ovog kraja tiče to je jedna “ozbiljna priča“ – naglašava Vojo.

Ulaganje veliko, ali se isplati

Pošto žive i rade u “malo ekstremnijim uslovima“, gde i krajem marta sneg nije ništa neobično, tome mora da bude prilagođena i oprema. Plastenici su sa duplom folijom, preko koje je postavljen agrotekstil.

Navodnjavanje je sistemom kap po kap, postoje mikro ovlaživači vazduha, grejanje je pomoću električne ćebadi kod rasada i postoje tople leje. Planiraju da u dogledno vreme urade kompletno grejanje.

Plastenici Tošovića, Radaljevo kod Ivanjice, Foto: Agro TV

– Plastenici nisu malo ulaganje, to je jedna ozbiljna investicija. Mi smo to podigli kreditima raznoraznih banaka, i subvencionisanim kad-god smo mogli. Jedini problem je što su rokovi otplate kratki, još uvek samo na tri godine, i to je vreme u kome investicija ne može da se isplati – objašnjava Tošović.

Sa plasmanom nemaju problema, i to po “nekim maksimalnim cenama za ovo tržište“.

– Devedeset devet odsto robe ode na našoj opštini. Imamo stalne kupce, već 50 godina imamo mesto na ivanjičkoj pijaci a tu su i hoteli, restorani, male prodavnice… – nabraja Vojo.

Pročitajte još

Za sve što proizvedu Tošovići, a Voju i supruzi Mileni pomažu kako otac i majka, Zoran i Zorica, tako i najmlađa generacija, tinejdžerka Nikolina i nešto mlađi blizanci Jovan i Jovana, potrebna je i dodatna pomoć.

A to nije lako obezbediti…

– Poslednje dve, tri godine, konkretno u Ivanjici, radna snaga je postala deficitarna. Ali, to je nešto dobro u celoj ovoj priči jer znači da se narod snašao i nešto radi. Ove godine je u najavi dobra cena maline, pa ljudi šire zasade. Gledamo da sve sami odradimo, ali kada treba priskoče rođaci, komšije, prijatelji iz sela… – navodi Tošović za Agro TV.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike