Srpska robna berza stala: Kukuruz niko da kupi, traži se stara pšenica

19.06.2021

09:55

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Produktna berza

Ekstremno slaba trgovina na produktnoj berzi u Novom Sadu

Srpska robna berza stala: Kukuruz niko da kupi, traži se stara pšenica
Pixbay

Pasivno tržište i silazni trend kukuruza, rast cene pšenice i stagnacije sojinog zrna, obeležile su tržišne primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Promet od svega 505 tona spada u red ekstremno niskih nedeljnih prometa. Finansijska vrednost je iznosila svega 38,9 miliona dinara, što je pad od 66 odsto u odnosu na prethodnu, tek nešto bolju nedelju (-14,33 odsto).

Za razliku od prethodnog perioda, gde je kukuruz bio dominantna berzanska kultura u trgovanju, tokom protekle nedelje nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor, saopštavaju sa Produktne berze.

Kukuruz prati svetski trend

Tržišta kukuruza su oštro pala prateći tržište na svetskoj berzi u Čikagu. Poboljšane vremenske prilike su stvarale pritisak na cene, jer je nekoliko dana bila zabeležena kiša u kukuruznom pojasu SAD-a.

Ono što je karakterisalo cenu na domaćem tržištu, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja. Pad cene ove žitarice je bio uzrok smanjene aktivnosti izvoznika i trgovaca.

Prvog dana nedelje, ponuda se kretala na nivou cena od 26 dinara za kilogram (din/kg) i više, bez PDV-a. Ono što daje za pravo početnoj konstataciji je okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (oko 25 dinara), ali čak ni takve ponude nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje. Tržište kukuruza ima i dalje silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca sa tržišta.

Soja uvek ide

Soja i u periodu potpune tržišne pasivnosti pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu. S obzirom da smo tokom ove ekonomske godine imali ekstremnu godinu sa aspekta cenovnih dešavanja u vidu izraženih cenovnih skokova ili padova, možemo konstatovati da je ova uljarica zadržala stabilan nivo treću nedelju zaredom. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 75 dinara (75,8 dinara sa PDV-om) na paritetu CPT. Ponderisana cena je iznosila 75 dinara (82,50 dinara sa PDV-om).

Pšenica se tražila i samo dve nedelje pre novog roda

Pšenica beleži uzlazni trend. Žetva roda 2021. godine očekuje se da počne za dve nedelje i malo ko je očekivao ovakav cenovni skok prošlogodišnjeg roda. Slaba ponuda je bila razlog za intenzivniju tražnju za kupovinom od strane mlinara, domaćih prerađivača i izvoznika. Posledica ovakve okolnosti jeste i visoka cena od 24 dinara, koja je registrovana tokom ove nedelje, što predstavlja rast od 4,6 odsto. Kada se uporede cene ove žitarice sa istim periodom prethodne godine (18 dinara), zabeležen je rast od 33,3 odsto.

Pročitajte još:

Nema kupaca za ječam, repici oštro pala cena

Žetva ječma se očekuje da počne sledeće nedelje. Tražnja je bila u cenovnom rasponu od 18,5 do 19 dinara bez PDV-a na paritetu FCA. Međutim, takvih ponuda nije bilo. Za očekivati je da će sledeća nedelja, kada se intenzivira žetva, doneti i prihvatljiv cenovni nivo kako za prodavce, tako i za kupce.

Uljana repica je oštro pala. Ovaj pad je u skladu sa padom cena ostalih ulja na svetskom tržištu, kao što je palmino i sojino. Cene kanole su takođe slabile u Kanadi, u kontekstu delimično poboljšanih vremenskih prilika na jugu te zemlje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti