U sektoru poljoprivrede, uprkos koroni, rast BDP od 4,4 odsto?

14.12.2020

14:09 >> 15:19

0

Srpska poljoprivreda pokazala je veliki stepen vitalnosti, istakao je državni sekretar Senad Mahmutović

U sektoru poljoprivrede, uprkos koroni, rast BDP od 4,4 odsto?
Copyright Pixabay

Republički zavod za statistiku predviđa da će se 2020. godini u sektoru poljoprivrede ostvariti rast BDP-a u visini od 4,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, kao na godinu bez pandemije, istakao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Senad Mahmutović.

On je tokom prve konferencije na onlajn Poljoprivednom sajmu – “Poljoprivreda u 2021 – podsticaj za perspektivu” naglasio i da, u odnosu na prvih 10 meseci prethodne godine, imamo rast od 2,3 odsto proizvodnje prehrambenih proizvoda.

– Srpska poljoprivreda pokazala je veliki stepen vitalnosti i dokazala je to do kraja godine – rekao je Mahmutović.

Ambasador Češke Tomaš Kuhta izjavio je tokom onlajn konferencije da su, kada je reč o prehrambenoj industriji, najveće posledice pandemije zabeležene zbog zatvaranja restorana.

– Pad prometa trpe svi sektori proizvodnje, a pre svega tradicionalna proizvodnja piva. Ipak, uprkos svim problemima, uspeli smo da održimo dovoljnu proizvodnju hrane za potrošače – izjavio je češki ambasador.

Pročitajte još: Predlog zakona prošao Odbor: Kada počinje trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji?

Ministarstvo poljoprivrede te zemlje iskoristilo je sve dostupne mehanizme za ublažavanje posledica pandemije, uključujući povećanje prehrambene samodovoljnosti Češke kroz povećanje budžeta za nacionalne subvencije za 22 miliona evra iz internih rezervi resora.

– Češka pomaže pogođenim preduzećima, u formi pomoći zaposlenima ili podsticajima za očuvanje ekonomskog postojanja preduzeća – rekao je Kuhta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike