Nedimović i „interventni zakon“: Da zabodemo srpsku zastavu u raf!

29.06.2021

12:35 >> 13:18

0

Autor: Tanjug

Ministar poljoprivrede u Skupštini branio zakon o interventnim merama koje obuhvataju čitav spektar, od skladištenja do direktne novčane naknade za vanre

Nedimović i „interventni zakon“: Da zabodemo srpsku zastavu u raf!
Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda podrazumeva niz mera, između ostalog i javnu intervenciju.

Nedimović kaže da će javna intervencija biti moguća onda kada tržišna cena poljoprivrednih proizvoda bude niža od referentne cene.

– Taj alat stoji na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede, kao stubu regulisanja tržišta poljoprivrednih proizvoda. Ovo je specifično, moraju da se prate i proizvodnja i trgovina – rekao je Nedimović.

Da se mirno čeka prava cena

Jedna od mera je i podrška privatnom skladištenju, rekao je ministar, i naveo da se to odnosi i onda kada je tržišna cena niža, te da se to radi da bi se sačuvali domaći proizvodi za vreme kada skoči cena tržištu.

– Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Imaćemo i meru posebne podrške za poljoprivredne proizvode koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine – rekao je Nedimović u parlamentu.

Kako je objasnio, radi se o tome da đaci u školama uz užinu mogu dobijati mleko koje je proizvedeno u Srbiji i voće koje je proizvedeno u Srbiji.

Nedimović je istakao da predlogom zakona postoji mogućnost da se u marketima označe meso i mesne prerađevine koji su poreklom iz Srbije.

– Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo – ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi, ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo – rekao je Nedimović.

Nedimović je naveo da će se regulisati i sistem otkupa.

Pročitajte još:

– Nakupci, kako ih najčešće zovemo, moraće da se registruju u poseban registar i da ispune posebne uslove da uđu u njega, i on će biti javni. Svaki naš poljoprivrednik će znati da li je robu prodao otkupljivaču koji je registrovan ili nekom ko pokušava da to radi na crno – rekao je Nedimović.

On je najavio i uvođenje novog organizacionog oblika, a to su takozvane proizvođačke organizacije koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora.

– Nama u ovom trenutku nedostaje, u nekoliko delova poljoprivredne proizvodnje, ozbiljne proizvođačke organizacije – rekao je Nedimović, i u pozitivnom kontekstu, kada je reč o organizovanju, pomenuo pčelare.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi