Naopaka ekonomika: Zašto su "jabuke sad skuplje od banana“

01.07.2021

05:41 >> 06:03

0

Potrošačima nečuveno da domaća jabuka bude skuplja od egzotičnog voća ali situacija tu uopšte nije čista

Naopaka ekonomika: Zašto su "jabuke sad skuplje od banana“
Copyright Pixabay

I ovih se dana u srpskoj javnosti, bar u onom njenom bulevarskom delu, podigla prašina oko jedne “neverovatne stvari“ – da je na pijacama i u prodavnicama “jabuka skuplja od banana“. Ovakvi naslovi i tekstovi podrazumevaju da bi domaća jabuka morala da bude jeftinija od “egzotičnog“ voća sa morima udaljenih plantaža i prejudiciraju da je problem kod “alavih“ lokalnih seljaka i trgovaca.

Ali ovakve predrasude su daleko od suštine stvari, koja nije ni jednostavna, a ni crno-bela, već je odraz u malom celokupne domaće poljoprivrede, kaže za 24sedam Nikola Kotarac, direktor poznate zemljoradničke zadruge “Voćar Slankamen“ iz Novog Slankamena kod Inđije. Niti je jabuka skupa, niti je banana “egzotika“ od koje bi domaće voće trebalo da bude jeftinije.

– Mi sada u hladnjačama imamo čak 1.000 tona jabuke, i to prve klase, koja nema kupca ni na domaćem ni na stranom tržištu. Cena joj je 45 dinara, pa vi vidite da li je to skupo i da li se proizvođaču isplati. A to što je cena u trgovinama ili na pijaci 100 do 150 dinara pitanje je za državu, a ne za seljaka – ističe Kotarac, prvi čovek zadruge iz koje se dosad uspešno plasirala srpska jabuka na zahtevno rusko tržište.

Kad se država umeša…

Kotarac navodi da je država dozvolila slobodan uvoz ovog voća u zemlju u kojoj godišnje rodi 500.000 tona jabuke, dok se izveze između 175.000 tona (2020) i 220.000 tona (pretkrizne 2019).

– Jabuka u marketima, na koju ljudi kukaju, je iz uvoza, jer ovdašnje inostrane trgovinske lance ne interesuje mnogo srpska jabuka, već je nabavljaju centralizovano. Isti je slučaj kao sa krompirom, gde su uvozom domaći proizvođači dovedeni pred krah, pa se onda navrat-nanos “interveniše“ – ističe Kotarac.

Proizvođači “na zid“ sve češće udaraju i kod izvoza voća, jer i tu je intervencijom države problem samo uvećan. Pre nekoliko godina država je, da bi smanjila prevare sa izvozom, pre svega u Rusiju, pooštrila kriterijume za izvoznike.

Kolumbija vs Srbija: Voće na srpskim pijacama, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Time je 80 odsto izvoznika izgubilo dozvole pa smo sada umesto toga dobili monopole i kartele od kojih zavisi da li će i koliko robe izvesti. Igramo se poljoprivrede. Pitam se kome će svoje proizvode prodati svi ovi mladi poljoprivrednici koji sada dobijaju subvencije za mehanizaciju i ostalo. Ili se i to radi zbog prodavaca opreme, a ne samih poljoprivrednika i boljitka srpskog agrara – pita se Kotarac.

Banana je samo Srbima “egzotika“

Drugi deo medijskog problema “jabuke skuplje od banane“ više je u Srbiji sociološke nego ekonomske prirode. Naime, izgleda da u nekim aspektima još živimo u sedamdesetim godinama prošlog veka kada smo bananu doživljavali kao “egzotiku“ u kojoj ne može da uživa svako. A banana je sve pre nego nešto retko i posebno. To je svetski najprodavanije voće i na svim tržištima, osim u Evropi, mnogo je češća od jabuke. Banana je čak četvrta namirnica po obimu ukupno u svetu, posle pšenice, pirinča i kukuruza.

Ni cena banana nije ništa egzotičnija od proizvodnje. U pretkriznoj 2019. godini na svetskom tržištu je bilo 116 miliona tona banana, koje su vredele 31 milijardu dolara. Jabuke je bilo u istom periodu za 27 odsto manje, 84 miliona tona, a vredela je 1,5 puta više – 79 milijardi dolara, najnoviji su podaci IndexBox-a iz izveštaja “Analiza svetskog tržišta jabuke”.

Iako mi bananu povezujemo sa „egzotičnim“ destinacijama odakle su najveći svetski izvoznici, poput Filipina, Kostarike ili Kolumbije, najveći svetski proizvođač je – Indija. Tamo rodi 26 odsto svetske proizvodnje, ali je gotovo svu pojedu sami Indijci, jer mnogima u toj siromašnoj zemlji ona je glavni izvor hrane.

Pročitajte još:

Jabuku, s druge strane, više cene Evropljani, gde je prva na listi omiljenog voća. Odatle su i najveći svetski proizvođači Poljska i Italija, koji uz Kinu, SAD i Čile daju polovinu svetske proizvodnje.

Srbija je, u globalnim razmerama, mali izvoznik i u poslednje dve godine je na jabukama zaradila između 120 i 125 miliona dolara. Ovaj izvor rastao je značajno poslednjih godina, ali i tu se stvar menja.

– Ove godine je otišlo 2.000 tona jabuka u Rusiju i cena je dobra, ali tamo se sad pojavljuje i jabuka iz Irana, pored one iz Moldavije, a i Rusi sami znatno uvećavaju svoje zasade. Ne znam gde ćemo izvoziti srpsku jabuku, jer presporo otvaramo nova tržišta, ono skorašnje indijsko je bilo više “za televiziju” a konkurencija je u svetu sve žešća – zaključuje Kotarac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike