Opasnost od afričke kuge je još tu! Žeteoci treba da budu oprezni zbog uginulih divljih svinja, veterinari dali savet šta da rade

19.10.2023

13:00

0

Nikola Milutinović, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta upozorava poljoprivrednike da obrate pažnju prilikom poljskih radova na uginule divlje svinje

Opasnost od afričke kuge je još tu! Žeteoci treba da budu oprezni zbog uginulih divljih svinja, veterinari dali savet šta da rade
Divlje svinje - Copyright Profimedia

Da bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, stručnjaci za veterinu upozoravaju poljoprivrednike da obrate pažnju prilikom poljskih radova na uginule divlje svinje.

U takvim situacijama potrebno je da obave dezinfekciju mašina i obaveste nadležne službe, izjavio je za Tanjug Nikola Milutinović, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta.On je istakao da kombajneri sada treba dodatno da povedu računa, a ukoliko naiđu na uginulu svinju, odmah zaustave kombajn i očiste delove mašina koje su došle u dodir sa uginulom životinjom.

Potrebno je da zatim te delove dezinfikuju dvopostotnim rastvorom sode, sačekaju 45 minuta, a tek nakon toga nastave žetvu, kako ne bi virus uneli u silose i žito kojim hrane stoku.

Profimedia
 

To je, prema rečima stručnjaka, mera biosigurnosti u uslovima kada su mnogi okruzi zaraženi afričkom kugom, a poznato je da su divlje svinje prenosioci zbog kretanja na otvorenom prostoru.

Inače, bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom pomijama u kojima ima zaraženih ostataka hrane, kao i prevoznim sredstvima, poput kamiona ili traktora.

Virus se može zadržati i na leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Kada se razvije, ova bolest može za nekoliko dana dovesti do uginuća životinje, a smrtnost ide i do 100 odsto, podaci su Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

„Afrička kuga svinja praktično je fatalna bolest za sve svinje, prenose je ljudi, ali ljudi ne obolevaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike