Do kraja nedelje pare za sve subvencije u agraru

25.09.2023

10:52

0

Autor: R.B.

Sve direktne subvencije za poljoprivrednike biće isplaćene do kraja nedelje, najavila ministarka Jelena Tanasković

Do kraja nedelje pare za sve subvencije u agraru
Ministrka Jelena Tanasković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Subvencije za 58.000 poljoprivrednika koji su podneli zahtev za subvencije za genetiku, osim 5.000 koji su na dopuni dokumentacije, biće isplaćeni danas a 20.000 subvencija za tov do kraja ove nedelje, najavila je ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković gostujući na Blic TV.

- Danas isplaćujemo subvencije po hektaru i za kvalitetna pripplodna grla koja smo povećali sa 25.000 dinara na 40.000, a do kraja nedelje subvencije za tov i sve ostale mere koje smo obećali. Praktično, tu nema nikakve polemike da li će neko dobiti subvencije ili ne. Svi sa urednim zahtevima će dobiti subvenciju, a oni koji su podneli zahtev i imaju nekakvu nepravilnost, dobiće mogućnost da je isprave - rekla je ministarka.

Ministarka je govorila i o detaljima drugih promenjenih mera u poljoprivredi.

- Subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000 dinara. Taksa za odvodnjavanje je umanjena ove godine za 50 odsto, a od sledeće godine se ukida. I refakcija - povrat akcize na gorivo, vrednost 50 dinara po litru, što za poljoprivrednike kreće od 1. januara - precizirala je ministarka.

Ministarka kaže i da „sada svako može da proda svaki litar mleka“.

- To su velike stvari. Mnogo toga je ove godine urađeno i poboljšano, ali je sama godina po sebi teška - rekla je ministarka.

Tanasković je istakla da su razgovori sa poljoprivrednicima dosta pomogli, daje godina „nesumnjivo teška“ a da država učestvuje koliko može.

- Ako neko smatra da država treba otkupi sve što je proizvedeno ove godine, to je nemoguće. Od 2024. godine ćemo isplaćivati 100 hektara. Nikada država nije ostavila poljoprivrednike, niti će ih sada ostaviti. Imamo rekordan budžet za 2023. godinu, na to se srećom mislilo na vreme. Mislim da smo skoro sve uradili što smo imali od zadatka, naravno, poljoprivrednicima treba vremena da to i vide. Ono što je bitno jeste da su svi dugovi isplaćeni. Ostale su nam još subvencije za investiranje, to ćemo do kraja godine isplatiti - rekla je ministarka.

Sporna hrana se ne vraća sa granice

Tanaskovićeva je objasnila da se sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.

- Od 15.000 pošiljki imamo 5 notifikacija. Znači jedna je bila za breskvu, jedna je bila za šljivu, jedna je bila za krastavac, koju još nije dokazano da li je notifikacija, nikako dobijemo odgovor na kome insistiramo. Što se breskve tiče, ona odmah bila uništena, sve je bilo vrlo transparentno. Ljudi su bili uplašeni da će to završiti u našim prodavnicama, što je apsurdno. Ta roba ne može da uđe u zemlju. Ona se na granici radi, analiza čeka, ali prosto imamo pravo da tražimo i mi da radimo super analizu. Breskva je neminovno bilo, uništena je tamo, nije nam vraćena, mi smo prihvatili njihovu referentnu laboratoriju i sve je bilo u redu. Sada vidite ovako, što se šljive tiče, sledeća pošiljka, idu dve pošiljke u Hrvatsku, jedna je na 19.000 kg, druga je na 15.000 kg. Isti proizvođač, isti izvoznik, ista zemlja, Hrvatska. 19.000 kg kažu ne valja, 15.000 kg kažu dobro. Isti proizvođač, ista berba, isti izvoznik, sad to napominjem. Mi kažemo da vratite nam pošiljku od 19.000, uradimo analizu, kažu ne. To je naša odluka i to je to. Zaključite sami šta se krije iza toga, ja sam zaključivala za sebe - rekla je ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike