Užice: Za poljoprivredu iz budžeta 45 miliona dinara!

15.05.2023

20:36

0

Osnovni uslov za konkurisanje da nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima prebivalište na teritoriji Grada Užica i da su parcele na teritoriji Grada

Užice: Za poljoprivredu iz budžeta 45 miliona dinara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grad Užice raspisao je javni poziv za subvencije u poljoprivredi i iz budžeta izdvojio 45 miliona dinara za direktne subvencije i tri miliona dinara za subvencije u okviru novoosnovanog fonda za razvoj poljoprivrede koji je osnovan u saradnji sa Fondom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, rekao je danas član Gradskog veća za poljoprivredu Slobodan Kuzmanović.

- U ovoj godini je opredeljeno osam miliona dinara više za subvencije u poljiprivredi nego prethodne godine - pojasnio je Kuzmanović i dodao da je Gradsko veće usvojilo program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu koje je dostavilo Ministarstvu poljoprivrede na saglasnost.

On je rekao i da je stiglo oko 200 zahteva za subvencije u ovoj godini, a kao i prethodne godine najveće interesovanje je za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Profimedia
 

Dodao je da je osnovni uslov za konkurisanje da nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima prebivalište na teritoriji Grada Užica i da su parcele na teritoriji Grada.

Podnosioci zahteva moraju podneti potvrde o aktivnom statusu, izvod iz biljne i životinjske strukture i potvrdu da je gazdinstvo registrovano kao komercijalno.

- Subvencijama su pokriveme sve oblasti poljoprivrede - govedarstvo što podrazumeva nabavku teladi, junica, krava, nabavku ovaca, koza, prasadi -  rekao je Kuzmanović. Kako je pojasnio biće subvencionisana nabavka sistema za navodnjavanje, protivgradne mreže, opremu za plasteničku proizvodnju, muzilice i laktofrizove, ali i sertifikovanog sadnog materijala za voćarstvo.

Subvencijama će biti obuhvaćena i nabavka sadnog materijala za organsku proizvodnju, ali i za sertifikaciju poljoprivrednih gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom.

- Ove godine smo povećali limite za sbvencije - prošle godine je maksimalan iznos subvencije bio 280.000 dinara, dok je ove godine limit 360.000 dinara - istakao je Kuzmanović i dodao da će proizvođaći moći da konkurišu za više mera.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike