Nedimović: Sve više se okrećemo organskoj proizvodnji

22.09.2020

09:57 >> 17:00

0

Nedimović: Sve više se okrećemo organskoj proizvodnji
Branislav Nedimović; Printscreen /Youtube

Proizvodnja organske hrane je jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru i Srbija se sve više okreću organskoj proizvodnji rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

To je je sektor koji svake godine beleži rast, kaže Nedimović u intervjuu za Blic nedelje i dodaje da je samo u prethodne tri godine došlo do povećanja površina pod organskom proizvodnjom za gotovo 50 odsto.

“Dominiraju žitarice, voće, kako sirovo, tako i sušeno i liofilizovano. Imamo rast vrednosti izvoza, ali i broja proizvođača, kojih je sada više od 6.000”, rekao je Nedimovic i dodao da su najplatežnija tržišta takođe prepoznala srpsku organsku hranu, zbog čega veruje da, uz subvencije koje su ove godine višestruko povećane, možemo očekivati značajnije domete u bliskoj budućnosti.

Prema rečima ministra poljoprivrede, iako je ceo svet pogođen i paralisan epidemijom korona virusa, “slobodno možemo reći da je ova godina bila dobra – čak i bolja nego mnoge prethodne”.

“Kao najveći ponos možda bih ipak izdvojio to kakao sm reagovali tokom vanrednog stanja. Bilo da je reč o odlasku poljoprivrednika na njivu do intervencija na tržištu, redovnih isplata subvencija, bez ijednod dana zaostatka prema svima koji su imali uredne zahteve,” istakao je Nedimović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug